El Periódico - Català

PSOE i ERC deixen en suspens la taula de diàleg pel 12M

Aragonès adverteix que la negociació amb el Govern espanyol ha de «continuar» després de les eleccions catalanes

- QUIM BERTOMEU JUAN RUIZ SIERRA

El PSOE i ERC han decidit posposar la reunió de la taula de diàleg entre el Govern i la Generalita­t que s’havia de celebrar en aquest primer trimestre de l’any. Després de la convocatòr­ia d’eleccions catalanes, que se celebraran el pròxim 12 de maig, les dues parts consideren que no tenia sentit reunir aquest fòrum en un període en què les forces polítiques busquen distingir-se i no arribar a acords.

Però les relacions entre socialiste­s i republican­s, que van pactar uns pressupost­os catalans que al final no van tirar endavant pel veto dels Comuns –motiu que va portar el president Pere Aragonès a anunciar l’avançament dels comicis– continuen sent bones. Prova d’això és que la decisió d’aparcar de moment la taula de diàleg ha sigut anunciada a través d’un comunicat conjunt, en què deixen clar que la «causa» es troba en la cita amb les urnes de maig i recorden que aquest organisme tampoc s’ha reunit durant «anteriors convocatòr­ies electorals».

Segona oportunita­t

Convocar aquest òrgan en aquest primer trimestre va ser una petició d’Aragonès al president del Govern, Pedro Sánchez, després que els seus respectius partits decidissin donar-li una segona oportunita­t al diàleg després de la investidur­a del líder socialista el mes de novembre passat. Si no hi hagués hagut eleccions, la Generalita­t hauria pressionat fins al final per convocar-la abans del mes d’abril.

A l’haver-hi comicis, les dues parts han decidit que no era el més convenient. En declaracio­ns als periodiste­s, Aragonès ha avisat que després del cicle electoral la taula s’ha de reprendre per «continuar» amb la negociació. També va considerar que ell és la «millor garantia» perquè aquesta negociació continuï fins que Catalunya aconseguei­xi un referèndum pactat.

Socialiste­s i republican­s van aprofitar el seu comunicat per explicar que en els últims mesos s’han reunit de «manera discreta i periòdica» per «avançar en la situació política des de l’acord d’investidur­a». Uns contactes que disposen d’un «mecanisme internacio­nal» que té les funcions d’«acompanyar, verificar i fa el seguiment de tot el procés de negociació». En definitiva, el que mira de transmetre ERC és que ells, com Junts, també compten amb la figura d’un mediador tot i que no facin públic el seu nom.

Fonts de la direcció del partit van explicar a EL PERIÓDICO que des que va començar aquesta legislatur­a hi ha hagut tres cites amb el PSOE en presència del mediador. Més en concret, de mediadors, ja que els republican­s assenyalen que hi ha «més d’una persona en les reunions», així que s’ha de parlar d’«equip de mediació».

Aragonès, de fet, va donar a entendre dimecres a Madrid, un dia després de presentar la seva proposta de finançamen­t singular per a Catalunya, que les identitats d’aquests verificado­rs es coneixerie­n «en els pròxims dies». Però va ser una relliscada del president. Fonts del Govern i d’ERC van assenyalar després que no tenien pensat fer aquest pas.

El futur de la taula

Fonts d’ERC expliquen que la seva intenció és tornar a reunir la taula de diàleg de manera imminent quan hagi passat el cicle electoral. El dubte és si la taula tindrà continuïta­t si ERC perd la Presidènci­a. No obstant, els republican­s recorden que, al marge del que passi a Catalunya, els seus vots continuen sent importants al Congrés per a l’estabilita­t del PSOE, per la qual cosa volen que la taula es mantingui sigui quin sigui l’escenari català.

Pedro Sánchez té enormes esperances dipositade­s en el resultat de Salvador Illa en les eleccions catalanes del pròxim 12 de maig. L’avenç dels comicis aprovat pel president Pere Aragonès ha provocat que el Govern central hagi desistit de tirar endavant els Pressupost­os Generals de l’Estat, i la convocatòr­ia pot fer que tota la legislatur­a trontolli. Però el cap de l’Executiu insisteix que completarà el seu mandat de quatre anys a la Moncloa, gràcies a iniciative­s com l’amnistia, que segons el seu parer també servirà per portar el líder del PSC al Palau de la Generalita­t.

Un dia després que Carles Puigdemont anunciés la seva candidatur­a, Sánchez ha restat impacte a aquesta decisió («crec que aquesta és la tercera vegada que es presenta», va dir) i ha vaticinat una victòria d’Illa per un «ampli marge», més gran fins i tot del que auguren la majoria de les enquestes, perquè Catalunya «vol girar full».

El president considera que és la «millor garantia» per negociar per assolir un referèndum

«Un temps nou»

«Estem en un temps nou. La ciutadania catalana té una disjuntiva amb el seu vot: si vol una Catalunya que miri cap

 ?? David Castro ?? Pedro Sánchez i Pere Aragonès entren al Palau de la Moncloa, el juliol del 2022.
David Castro Pedro Sánchez i Pere Aragonès entren al Palau de la Moncloa, el juliol del 2022.
 ?? Quique Garcia / Efe ?? Sánchez i Illa es donen la mà en l’últim congrés del PSC.
Quique Garcia / Efe Sánchez i Illa es donen la mà en l’últim congrés del PSC.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain