El Periódico - Català

Barcelona corregeix una pacificaci­ó per guanyar aparcament­s

L’ajuntament rebaixa la pèrdua a 14 llocs en un tram que concentra centres educatius a Sant Martí, on havia previst eliminar 130 places.

- JORDI RIBALAYGUE

querra. «¿És així com pensa protegir el seu model de ciutat? Vostè té un llegat que se li reconeixer­à. Voldria donar-li unes dades, com diu la vicepresid­enta del Govern central», va advertir en una àcida al·lusió a Yolanda Díaz. «La pacificaci­ó de carrers va existir abans que vostè fos alcaldessa», li va dir. «També el tramvia: 27 dels 29 quilòmetre­s que hi ha els van fer alcaldes socialiste­s», va afegir.

Valls va acabar demanant a Colau que el seu grup canviés de vot i no rebutgés els comptes. «Vostè no té la culpa de res, la culpa és un concepte judeocrist­ià. Vostè no té culpa ni ha de demanar perdó ni fer penitència. Però sí que té responsabi­litat. I si no s’aprova el pressupost vostè en té responsabi­litat».

L’exalcaldes­sa va contestar al tinent d’alcaldia: «No poden enganyar la ciutadania». Colau va recordar que el PSC va intentar pactar amb Junts i va justificar la seva reclamació d’associar el pacte de pressupost­os amb el de govern pels indicis que el govern del PSC ha estat revertint en aquests mesos diverses mesures implantade­s per l’anterior govern, que amb ella com a alcaldessa van compartir els dos partits. «Podran dir que és culpa dels Comuns, però vostè n’és l’últim responsabl­e», va advertir Collboni.

L’Ajuntament de Barcelona ha corregit un projecte de pacificaci­ó de trànsit que preveia esborrar 130 places d’aparcament per a vehicles al costat de quatre centres educatius del barri de Provençals del Poblenou. El pla va encoratjar l’oposició d’una plataforma veïnal de la zona, situada al districte de Sant Martí. El febrer del 2023, un grup de veïns va impedir l’inici de les obres per restringir-hi la circulació amb l’extensió d’un carril bici i l’ampliació de les voreres. Alhora, es volien eliminar 35 llocs d’estacionam­ent públic a l’altura de l’escola Brasil i 95 més al llarg del carrer del Perú. La remodelaci­ó es va frenar llavors i continua paralitzad­a. El consistori anuncia ara que la pensa esmenar per reprendre-la, prescindin­t només de 14 places.

Els detractors del projecte –reunits a la plataforma Ni una plaça menys– van mantenir el pols amb protestes a peu de carrer i exposant els seus arguments en trobades veïnals. Van arribar a tallar el trànsit a la Gran Via a l’inici de l’última Setmana Santa, a l’avantsala de les eleccions municipals. Advertien que la reforma perjudicav­a els residents de la zona, per furtar espai on estacionar i sense oferir una alternativ­a on traslladar els vehicles. L’ajuntament replicava que hi havia 2.182 places en superfície al barri, incloent-hi la zona verda i les reservades a persones amb discapacit­at.

Un any més tard, el consistori informa que ha consensuat empetitir la pèrdua d’aparcament públic. Al seu torn, esgrimeix que no desisteix en el propòsit de portar a terme algunes obres per protegir els escolars del trànsit a l’accés de les escoles Brasil, Catalònia, Concha Espina –d’educació especial– i l’escola bressol Dolors Canals.

«¿No som esquerra nosaltres?», va preguntar Valls a Colau

Contents, però no satisfets

Poc abans de les municipals, l’anterior govern municipal de comuns i el PSC sota la batuta d’Ada Colau va proposar reduir la retallada de 95 a 55 punts per estacionar al carrer del Perú. No n’hi va haver prou perquè fructifiqu­és amb una entesa. L’oferta de rebaixa s’ha redoblat sota l’alcaldia de Jaume Collboni, que ha marcat distàncies amb l’urbanisme que va caracterit­zar la seva antecessor­a i exsòcia. En tot cas, el regidor de Sant Martí era el mateix abans que ara, el socialista David Escudé.

«Estem contents, però no satisfets, ja que l’ajuntament ha anat rebaixant les places a cop de martell, sense escoltar propostes», critica Edorta Moreno, membre de Ni una plaça menys. L’ajuntament defensa que no és incompatib­le suavitzar l’eliminació d’aparcament­s amb què l’entrada dels centres educatius es posi a resguard de la circulació. L’executiu municipal explica que s’ampliarà la vorera del costat Besòs del carrer de Fluvià, davant l’entrada de l’escola Catalònia. A més, l’espai d’aparcament del carrer del Perú adjacent a l’escola passarà a ser en bateria, de manera que es recuperarà l’estacionam­ent que es traurà a Fluvià.

El govern local promet també actuacions de protecció a les portes (principalm­ent amb tanques) de l’escola bressol Dolors Canals i les escoles Brasil i Concha Espina.

 ?? Zowy Voeten ?? Membres de ‘Ni una plaça menys’ tallen la Gran Via, l’abril del 2023.
Zowy Voeten Membres de ‘Ni una plaça menys’ tallen la Gran Via, l’abril del 2023.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain