El Periódico - Català

Febre del pàdel a Barcelona

L’increment de llicències federative­s mostra la clara tendència a l’alça d’aquest esport. Segons les últimes dades municipals del 2022, la capital catalana sumava 18 clubs.

- POL LANGA SEBASTIÀ

Segur que el lector d’aquest article és o coneix algun jugador de pàdel i segurament s’ha unit a aquest esport durant els últims anys. Barcelona s’ha convertit en una de les capitals internacio­nals del pàdel gràcies al gran interès que ha suscitat entre la població. També els clubs esportius hi han vist un filó de negoci gràcies a la facilitat de construcci­ó de les pistes i la ràpida rendibilit­zació.

La Federació Catalana de Pàdel constata un notable creixement d’aquest esport a la capital catalana i el seu voltant. En els últims dos anys han debutat 34 clubs nous, que eleven el total fins als 118 actuals a la província. Aquesta xifra suposa un creixement del 28% respecte a les dades recollides per la mateixa entitat l’any 2022.

L’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, confirma la tendència. Les últimes dades municipals són del 2022 i revelen que el nombre de clubs que hi havia dins de la ciutat ja havia crescut en aquell moment respecte als anys anteriors. Així, el 2019 hi havia 14 clubs, mentre que el 2022 ja se’n comptaven 18. A més, també van augmentar les llicències. Si el 2019 Barcelona comptava amb 1.746 fitxes, el 2022 ja n’hi havia 2.870, amb un creixement de més del 22% en un sol any. No obstant, el consistori destaca que no tots els usuaris de les pistes tenen llicència federativa, de manera que la xifra total de jugadors podria ser molt més gran.

Un 10% més anual

Les llicències federative­s a l’àrea metropolit­ana també han crescut. Albert Nogueras, director general de la Federació Catalana de Pàdel, assegura que el total augmenta «un 10% anualment des de fa uns quants anys». Actualment

hi ha 17.796 llicències a la província de Barcelona. En els últims tres mesos s’han registrat gairebé dos centenars de permisos nous. I del 2022 al 2023 van ser gairebé dos mil, una pujada de l’11%. Es pot ressaltar que la febre per aquest esport és similar o fins i tot més alta la resta de Catalunya, amb Girona al capdavant (guanyen un 36% de llicències en un any). Gràcies a tot això, la Federació Catalana de Pàdel s’ha convertit en la primera potència a escala estatal.

Nogueras apunta que el principal motiu del creixement d’aquest esport és que «s’ha posat de moda», a més de «la facilitat de començar a jugar-hi» i, com també indica l’Ajuntament de Barcelona, per poder «competir com a amateur». També destaca la part social, ja que «permet disfrutar de l’esport en família» al ser apte per a totes les edats.

Un altre dels factors clau que han contribuït a la facilitat per jugar-hi són aplicacion­s com Playtomic, una de les més utilitzade­s al món del pàdel aficionat. Permet connectar els jugadors i generar un rànquing a partir del nivell de cada un, segons les victòries i derrotes que hagin tingut. Durant el 2023, Playtomic Global Report, en col·laboració amb la consultora Deloitte, va publicar l’informe sobre la situació del pàdel a escala internacio­nal.

En aquest informe es pot veure que Espanya és el país del món on ha crescut més l’interès pel pàdel partint de les recerques a Google, sobretot després de la pandèmia. També és el país hi ha on més pistes, de llarg, amb gairebé 9.000 instal·lacions, moltes més que al segon en disputa, Itàlia. En aquest sentit, Nogueras apunta que, si finalment el pàdel agafa impuls a escala internacio­nal, Catalunya es convertirà en el futur en una de les principals potències mundials.

El cost del terreny de joc

La inversió inicial necessària per posar en marxa una pista de pàdel no és gaire alta, cosa que es pot considerar un altre motiu del boom a Barcelona. La Federació Catalana de Pàdel indica que el cost de construcci­ó oscil·la entre els 20.000 i els 35.000 euros. Un altre factor, assenyala, és que tampoc cal una gran extensió de terreny: «Les pistes tenen 200 metres quadrats, que es poden encaixar en molts llocs». Així mateix, Nogueras creu que l’augment dels espais de joc també respon a la facilitat de mantenimen­t, que dista del que necessiten els camps d’altres esports. L’empresa de construcci­ó d’aquesta mena d’instal·lacions, Pistas Padel, corrobora que «la inversió inicial és molt assequible i la seva recuperaci­ó és bastant ràpida». La firma puntualitz­a, no obstant, que a l’obra també cal afegir-hi el cost del terreny on es vol instal·lar. Una vegada posada en marxa, pot suposar «750 euros per a tres sessions de mantenimen­t a fons a l’any». A partir d’aquí, la recuperaci­ó de la inversió dependrà de l’ocupació de cada pista i dels serveis associats que pugui ofe

 ?? ?? Imatges del World Padle Tour celebrat al Palau Sant Jordi l’any passat.
Imatges del World Padle Tour celebrat al Palau Sant Jordi l’any passat.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain