El Periódico - Català

Els 1.300 milions de l’esport femení

- Marc Menchén

Organitzac­ions esportives, operadors audiovisua­ls i marques es troben en un moment de màxima importànci­a, però també d’incertesa per a l’alta competició.

Si assimilem l’esport femení a una start up, el projecte ja ha passat aquella fase a què anomenem market fit, ja que s’ha evidenciat que hi ha un producte que els i les aficionade­s estan disposades a consumir. ¿Què falta? Saber quina és la mida autèntica del mercat i el preu que la població està disposada realment a pagar. I aquí comença el debat de veritat.

El primer és que cal separar molt bé les tipologies de producte. Si ens referim a la pràctica esportiva, el desafiamen­t no està en el preu, sinó en el que es proposa. Les dades del Govern revelen que la dona esportista gasta de mitjana més que l’home, amb 94,4 euros a l’any. ¿Què falta? Participac­ió. Tot i que en l’última dècada s’han guanyat dos milions de clientes, els homes encara represente­n el 70% de la despesa total a Espanya per la simple raó que són molts més els que tenen integrat el consum i la pràctica d’esports en la seva rutina.

¿Com es pot augmentar la seva participac­ió? Aquí és on la roda continua girant i passa dels promotors (federacion­s, cadenes de gimnasos, clubs...) als mitjans de comunicaci­ó.

Però aquí també és on arriba el dilema de si va abans l’ou o la gallina. ¿No hi ha més esport femení perquè les marques no volen invertir en les seves retransmis­sions, o perquè les television­s no creen les vendes de contingut perquè els patrocinad­ors posin els diners?

A llarg termini

I aquí és on tornem al territori emprenedor, i la importànci­a que en aquestes fases inicials té invertir pensant a llarg termini. Ho han fet Mediapro i DAZN comprant drets i elevant el nivell de producció televisiva del futbol femení, ho estan fent els clubs assumint les pèrdues que genera mantenir una estructura profession­alitzada en un producte –la competició– que avui encara no monetitza al nivell que s’espera.

Amplificar el missatge

Aquí és on també entren en joc els patrocinad­ors, a qui molts veuen com el pulmó econòmic addicional per a aquesta primera fase en la que l’aficionat encara no paga –o ho fa en un grau més baix.

Un pulmó que no és gratuït, en tant que exigeix que clubs i esportiste­s s’impliquin a amplificar els seus missatges i que aquest suport no es perdi a mesura que va creixent la seva notorietat mediàtica.

Es tracta realment d’una carrera a llarg a termini. Perquè de l’existència de tots aquests productes audiovisua­ls també depèn l’aparició de referents, d’ídoles que normalitzi­n i permetin aprofundir en la pràctica esportiva entre dones.

I a més practicant­s, més consumidor­es que facin que la roda ja no únicament giri, sinó que ho faci a una gran velocitat i amb mesura.

La dona esportista gasta de mitjana més que l’home. ¿Què falta? Més participac­ió

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain