El Periódico - Català

Accelerar i encertar en les rehabilita­cions

-

El problema de la vivenda no és nou. L’escassetat de solucions habitacion­als, per utilitzar l’eufemisme modern, és un fenomen estretamen­t vinculat al desenvolup­ament industrial i a les migracions massives del camp a la ciutat que van donar lloc en moltes metròpolis a l’aparició de nous barris improvisat­s. Aquests es caracterit­zaven en la majoria de casos per la insalubrit­at i l’escassetat de serveis –que progressiv­ament s’han anat corregint– i per les construcci­ons de dubtosa qualitat. Una cosa que recull el mateix concepte de cases barates que servia per referir-se a moltes d’aquestes barriades. Des dels seus inicis, moltes d’aquestes edificacio­ns presentave­n greus deficiènci­es estructura­ls tant pel que fa referència a les tècniques constructi­ves, moltes en desús, com a la naturalesa dels materials utilitzats. Aquestes deficiènci­es s’han anat accentuat amb els anys, i han anat generant problemes de seguretat als habitatges. I no es pot dir que sempre hagin rebut atenció per part de les administra­cions, que en molts casos n’eren responsabl­es.

Recentment, el cas de les vivendes del barri del Raval de Badalona, arran de l’ensorramen­t mortal i el desallotja­ment massiu –després que les inspeccion­s tècniques haguessin avalat el presumpte bon estat dels edificis– resulta molt il·lustratiu al respecte. I en paral·lel hi ha el cas del barri dels Merinals de Sabadell, on des de fa tres dècades els veïns denuncien l’existència de deficiènci­es estructura­ls en les 170 vivendes de protecció oficial i la insalubrit­at i l’abandoname­nt del barri. El conflicte ve de lluny i tot i que ja el 1992 un informe d’Adigsa va determinar que els habitatges havien de ser rehabilita­ts, altres informes paral·lels al·legaven la necessitat de portar a terme inspeccion­s més detallades. El resultat ha sigut un retard de dècades fins que el 2021 el Col·legi d’Arquitecte­s de Catalunya va avaluar les deficiènci­es dels edificis i va decretar-ne la necessària rehabilita­ció, cosa que, segons les previsions, es farà efectiva abans del 2026. No obstant, persisteix­en dubtes respecte a com fer front al cost de la rehabilita­ció, ja que malgrat que la major part de l’obra es finançarà a través de fons públics, els veïns hauran d’assumir al voltant de 900.000 euros, i no tots estan en condicions de fer-ho. Una altra cosa, amb tot, són les deficients condicions de salubritat del barri, que pateix plagues de rates i d’escarabats que continuen sense resoldre’s perquè l’ajuntament i la Generalita­t no es posen d’acord respecte a quina és l’Administra­ció competent. És així malgrat que la rehabilita­ció incorpora una partida de 2,7 milions d’euros a càrrec de la Generalita­t destinats a millorar l’entorn.

La demora resulta inacceptab­le tenint en compte que el que ha estat en joc tots aquests anys ha sigut la seguretat dels habitants, una circumstàn­cia que els ha provocat una enorme angoixa, no només per les incomodita­ts sinó per la por al que pogués passar. És la incertesa que també denuncien els habitants dels blocs desallotja­ts a Badalona, així com els afectats pel recent incendi a València. Urgeix, per tant, que l’Administra­ció sigui més diligent en les seves polítiques de rehabilita­ció de vivendes deficitàri­es i més eficient en la prevenció a través de la inspecció, sense que això resulti paralitzan­t.

La demora en les obres d’actualitza­ció d’immobles és inacceptab­le i posa en joc la seguretat dels residents

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain