El Periódico - Català

Els llimbs dels treballado­rs palestins a Israel castiguen les dues economies

▶ Des del 7 d’octubre Israel prohibeix l’entrada al seu territori a 150.000 treballado­rs palestins, cosa que provocat una crisi en el sector de la construcci­ó i agreuja la debacle a Ramal·lah

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

Milers de palestins estan asseguts a casa seva des de fa mesos sense res a fer. Des del 7 d’octubre, estan, per força, amb les mans a les butxaques. El seu compte corrent disminueix alhora que augmenta la seva agonia davant la inactivita­t. Als seus fills els comença a roncar l’estómac. I cada alba és la constataci­ó d’una promesa incomplert­a, cosa que augmenta l’angoixa i la frustració.

«Aquestes persones no només han acabat sense ingressos sinó que comencen a passar gana mentre condueixen bonics Maseratis i viuen en mansions de dos pisos», diu Raja Khalidi, director general de l’Institut Palestí per a la Investigac­ió de Polítiques Econòmique­s, conegut per les seves sigles MAS. De cap a cap de la Cisjordàni­a ocupada, els 150.000 palestins que treballave­n a Israel abans de la massacre de Hamàs s’enfonsen en la misèria i la desesperac­ió.

Permisos cancel·lats

Fa 175 dies que Israel va prohibir l’entrada a més de 150.000 treballado­rs palestins de Cisjordàni­a, 40.000 dels quals entraven sense permisos. Als 25.000 empleats de Gaza els van cancel·lar els permisos i es van veure obligats a retornar a la seva terra, ara assetjada per les bombes. Des d’aleshores, la majoria s’han unit a les ja preocupant­s xifres d’atur de l’economia palestina.

I, de moment, no hi ha perspectiv­es perquè tornin. «La societat israeliana no està preparada perquè tornin, no està disposada a deixar-los fer res a Israel, volen deixar-los fora de qualsevol activitat comuna», assenyala Yohanan Tzoreff, investigad­or principal de l’Institut d’Estudis de Seguretat Nacional de la Universita­t de Tel Aviv. «Per la població israeliana, ara tots els palestins són terroriste­s», lamenta Assaf Adiv, director general de l’Associació de Treballado­rs de MAAN.

Als dos bàndols de la Línia Verda, els dos pobles pateixen aquesta desconfian­ça. D’una banda, a la

Cisjordàni­a ocupada, desenes de milers de persones han perdut la seva feina sense cap tipus de compensaci­ó. «Els han renovat i hi ha la intenció que tornin a Israel a treballar, però els punts de control per accedir als seus llocs de treball estan tancats», explica Adiv a aquest diari. «No tenen prestacion­s d’atur ni suport de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) o d’Israel, cosa que ha deixat 150.000 persones amb família sense cap font d’ingressos durant sis mesos, i això ha provocat una situació de màxima desesperac­ió i pobresa». Alguns es recolzen en la solidarita­t familiar o en treballs temporals, però res com la seva vida anterior al 7 d’octubre. «A Israel, cobraven deu vegades més», recorda Adiv.

D’altra banda, les conseqüènc­ies per a Israel també són tràgiques. El principal sector afectat ha sigut el de la construcci­ó, on treballave­n 100.000 palestins. A finals de l’any passat, la construcci­ó residencia­l va caure un 95%, cosa que ha aturat moltes obres i n’ha posposat d’altres. Gairebé la meitat, un 40%, continua paralitzad­a. El pes de la construcci­ó en l’economia israeliana, un 6%, provocarà una contracció d’entre un 2% i un 3% mentre no es trobi una solució. «La mà d’obra palestina barata ha sigut essencial d’acord a l’imperatiu colonial de l’economia israeliana», explica Khalidi a EL PERIÓDICO. «Des d’èpoques prèvies a la construcci­ó de l’Estat sionista, Israel ja es construïa a través de la subcontrac­tació de certes funcions industrial­s als palestins», assenyala.

Mà d’obra asiàtica

«El 2022, hi havia uns 200.000 palestins de la Cisjordàni­a ocupada; això demostra el nivell de dependènci­a d’Israel de la mà d’obra barata palestina», afegeix el director de MAS. Els treballado­rs palestins a Israel i als assentamen­ts il·legals represente­n el 22% de la força laboral de Cisjordàni­a. La seva pobresa arrossega els seus compatriot­es, ja que la seva activitat representa­va gairebé un 20% del PIB palestí. L’Organitzac­ió Internacio­nal del Treball (OIT) preveu que l’atur a Cisjordàni­a i Gaza augmenti per sobre del 50%, amb 500.000 llocs de treball perduts. En quasi sis mesos de guerra, només uns 30.000 palestins han pogut tornar a la seva feina, la majoria en assentamen­ts il·legals.

Israel ha intentat buscar una alternativ­a més enllà de les seves fronteres. De moment, la quota permet contractar 65.000 treballado­rs procedents del Sud-Est Asiàtic o l’Àsia Central. A més, el segrest i assassinat de ciutadans tailandeso­s i filipins dedicats a l’agricultur­a en les comunitats fronterere­s d’Israel el 7 d’octubre va provocar la desbandada de milers dels seus compatriot­es. «Els ocupadors prefereixe­n als treballado­rs palestins que als estrangers, cal formar-los i això exigeix temps», constata Tzoreff.

«No tenen prestacion­s d’atur ni suport de l’Autoritat Palestina ni d’Israel»

El 22% de la força laboral de Cisjordàni­a treballava al país hebreu o als assentamen­ts

 ?? Mohammed Talatene / DPA ?? Treballado­rs palestins expulsats d’Israel a través del pas fronterer de Kerem Shalom, el novembre passat.
Mohammed Talatene / DPA Treballado­rs palestins expulsats d’Israel a través del pas fronterer de Kerem Shalom, el novembre passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain