El Periódico - Català

Un alleujamen­t

-

El meu veí té un canari i una filla de vuit anys que creu que l’ocell li llegeix el pensament. N’està tan convençuda que procura no pensar quan es troba a prop de la gàbia. –¿I com ho fas? –li pregunto. –Quedant-me en blanc –assegura.

Els meus veïns són joves i ens deixen de tant en tant la nena per anar al teatre o a sopar. El mes passat em va preguntar si, quan una dona embarassad­a es tenyeix els cabells de vermell, el nadó neix també amb els cabells d’aquest color. Li vaig dir que no i vaig tornar al tema del canari, que m’obsessiona­va una mica:

–¿Per què saps que et llegeix el pensament?

–Això es nota.

–¿En què es nota?

–En moltes coses, però sobretot en la manera de mirar-te. A mi no em mira com als altres. A més, quan penso una cosa dolenta es posa a piular com un boig per xivarse als meus pares, que no l’entenen. Perquè calli, el deixen a les fosques tapant la gàbia amb un drap. Llavors calla, però continua llegint-me les idees. Quan soc a la meva habitació i ell és a la cuina, no. No hi arriba.

Uns dies després d’aquesta conversa, el matrimoni i la nena se’n van anar de cap de setmana a la costa i ens van deixar el canari, perquè els hi cuidéssim. El vam instal·lar a la sala d’estar. Al quart d’hora d’estar-me a prop seu, no sé si per suggestió o què, em va agafar per pensar que em llegia a mi també el pensament i vaig començar a mirar-lo amb desconfian­ça. Ell em va tornar la mirada amb un sol ull, com desafiant-me, i no l’hi vaig poder aguantar. Quan em vaig rendir, va cantar en un to que em semblava de superiorit­at.

–M’agrada molt quan piula d’aquesta manera –va dir la meva dona.

Estàvem veient una pel·lícula per la tele, però a mi la sola idea que l’ocell em pogués llegir els pensaments em va obligar a pensar malament. Vull dir que només m’acudien idees infernals al cap, idees horroroses, perverses, idees iniqües, no podia deixar d’imaginar coses horribles. I llavors el canari es va posar a cridar, literalmen­t, més que a piular, com volent explicar-l’hi tot a la meva dona. Li vaig haver de posar un drap per sobre i va ser un alleujamen­t quan el van recollir diumenge a la nit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain