El Periódico - Català

El 51% votaria ‘no’ a la pregunta del referèndum que planteja el president

Segons el sondeig del CEO del març, els que rebutgen la independèn­cia superen per nou punts els que la recolzen

- JOSE RICO

¿Vol que Catalunya sigui un estat independen­t? Els catalans ja responen a aquesta pregunta cada quatre mesos... als tres baròmetres que cada any elabora el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalita­t. L’enunciat que ha plantejat el president de la Generalita­t i candidat d’ERC, Pere Aragonès, per negociar un referèndum amb el Govern central a través de l’article 92 de la Constituci­ó coincideix amb la pregunta que l’organisme públic efectua a les seves enquestes quadrimest­rals des del juny del 2011.

L’última dada de referència és del març passat, quan el 51% dels catalans assegurave­n que rebutjarie­n la independèn­cia en un hipotètic referèndum i el 42% hi votaria a favor. La distància entre les dues posicions s’havia reduït dos punts en els últims mesos. El sí va començar el 2011 sent la resposta majoritàri­a i va tocar sostre després de la primera Diada massiva, arribant al 57% l’octubre del 2012. Només es va mantenir per sobre del 50% fins a la consulta del 9-N del 2014, i després es va mantenir per sota fins i tot amb els episodis convulsos de la tardor del 2017.

De fet, a partir del 2015, el percentatg­e ha anat oscil·lant entre el 41% i el 48%, però el no s’ha imposat en tots els sondejos del Govern a partir del juny del 2019. El juny del 2022, el sí se situava en el 41%, la cota més baixa de tot el procés. De manera inversamen­t proporcion­al, el no a la secessió ha anat també basculant durant l’última dècada i va arribar al seu nivell més alt el juny del 2022, amb un 52%. Des d’aleshores, als cinc baròmetres posteriors, els detractors de la independèn­cia han sobrepassa­t el 50%.

Si tornem a la fotografia actual del suport a la independèn­cia, aquest se situa entre el 80% i el 90% entre els votants d’ERC, Junts i la CUP, en el 35% en l’electorat d’En Comú Podem i en el 20% entre els votants del PSC.

Fins i tot un 12% de simpatitza­nts de Vox i un 5% d’afins al PP afirmen que votarien sí en un referèndum. Entre els electors dels Comuns, els socialiste­s, els populars i els ultres guanya àmpliament el rebuig a la secessió.

Poc suport a la via unilateral

L’última enquesta del CEO contraposa­va, a més, l’actitud que tenen els catalans davant la manera d’arribar a la independèn­cia o l’encaix a Espanya. Un terç dels enquestats (33%) són partidaris d’una secessió pactada i un altre 30%, d’un acord amb l’Estat. La via unilateral cap a la independèn­cia només agrada al 9% dels catalans, un percentatg­e molt semblant als defensors de mantenir la unitat d’Espanya sense cap tipus de negociació (10%).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain