El Periódico - Català

Que sembli un desastre

- Juan Tallón

que es va construir a tall de càmera. Un temps després, junt amb la seva família es van traslladar a Puerto Real (Cadis). «Sempre tenia les mans cremades per haver de treure, a temperatur­es altíssimes, els maons dels forns durant les 12 hores de treball, cobert de suor i cendres».

Bitllet d’anada

El 1964, «em vaig encaminar cap a l’estació de tren, sabia que el bitllet era d’anada». En la seva arribada a Barcelona, després d’un temps treballant a la construcci­ó, va començar el seu ferm compromís social, així com també la presa de contacte amb les arts gràfiques i la fotografia profession­al. Sempre esmentava amb emoció que totes aquelles dures vivències de joventut van ser aliment per a l’ànima i una autèntica escola de vida, que marcarien per sempre, junt amb el cine, la música i la poesia, el seu treball com a fotògraf. Va ser a Santa Coloma de Gramenet, amb Mari Carmen, on va crear la seva família. «Van néixer els nostres fills Ernesto i Laura. Va ser aquí on els meus pares van morir, i aquí on vaig descobrir la grandesa de la solidarita­t, el compromís sagrat de la lluita per un món on els que no tenen res, tinguin. Vaig conèixer l’amistat, el respecte i la convivènci­a. Aquí, un dia, el nostre fill Ernesto se’ns en va anar...».

Sempre ens recordava, parafrasej­ant Atahualpa Yupanqui, mirant-nos als ulls amb veu ferma i el dit índex aixecat cap al cel, que «primer la persona, després el fotògraf. Amb el temps el fotògraf serà millor». Un regal molt especial han sigut els últims anys a l’Associació Catalunya Mirades Solidàries, on juntament amb un grup d’amants de la fotografia ens has permès aprendre sota la teva mestria que quan la solidarita­t, la fotografia, la paraula i l’amistat s’uneixen fan possible que els somnis i els petits grans miracles es facin realitat.

Enyoraré el teu talladet amb la llet «molt, molt calenta». Així demanaves sempre el cafè al matí, per portar-te la contrària en algun tema, un servidor demanava el cafè amb la llet «ben, ben freda». Al migdia o a la tarda, la cerveseta ben fresqueta; aquí ja estàvem completame­nt d’acord.

D’ara endavant recomano mirar les teves fotos amb els ulls tancats i en silenci, només els obrirem per eixugar-nos les llàgrimes d’emoció i gratitud eterna.

¡Gràcies per tant, mestre Joan Guerrero!

Posar-te a fer una cosa que no saps fer produeix una estranya emoció. No posar-t’hi, i deixarho en mans d’algú que sí que en sàpiga, potser també. Però de tant en tant l’esperit d’aventura, l’alegria de la ignorància, el nihilisme fins i tot, es manifesten amb prou força per aconseguir que t’impliquis en empreses que no domines, i que deixi d’importar-te el resultat, que, el més segur, no serà excel·lent. Hi ha un moment, a Elogio de las manos de Jesús Carrasco, en què el narrador confessa que a la casa ruïnosa a la qual ell i la seva família van arribar el 2011, per passar-hi algunes temporades de descans, «solia emprendre tasques noves per a les quals no estava preparat. Simplement m’hi posava».

Podien gaudir de l’ús provisiona­l de la vivenda mentre el seu titular real esperava a aconseguir el finançamen­t necessari per fer-la enderrocar i al seu lloc construirh­i algun dia apartament­s. Això podia trigar setmanes, mesos o anys. Mentrestan­t, per tornar habitable la casa l’havien de sotmetre a contínues reparacion­s. El plaer residia a fer-ho amb les pròpies mans, no a deixar-ho a les mans expertes d’altres. «De vegades les coses sortien malament, en d’altres se satisfeia una necessitat, i, de tant en tant, aconseguia resultats acceptable­s. El que anava aprenent era a dissociar el resultat de la iniciativa», afirma el narrador.

La manera en què un decideix fer certes coses, alienes en general a les seves destreses, condueix no poques vegades a un petit desastre, però ¿i què? El goig, per a alguns, es troba precisamen­t aquí, a fer-ho de tal manera que, si bé no desemboca en una cosa sublim, «ens expressi en cada gest». És sabut que existeixen habilitats que tu no aconseguir­às adquirir, desenvolup­ar, perfeccion­ar, i que segurament acabaran per sotmetre’t. Però, com escriu Carrasco, «fracassar en el que em proposava no era la fi del món, sinó l’única forma possible de ser-hi». Al final, la novel·la t’ensenya que un dels encants de la vida és que alguns propòsits no surtin bé, però tinguin la forma de les teves mans.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain