El Periódico - Català

Eximir residents sense etiqueta

- Juan Sánchez Guillem López Casasnovas

Les zones de baixes emissions estan de moda i tots els ajuntament­s volen pujar al carro per donar-seles d’ecològics. A Cerdanyola del Vallès, gairebé 3.000 vehicles sense distintiu mediambien­tal no podran circular a partir de l’1 de gener del 2025, amb la conseqüènc­ia d’una multa de 200 euros, i no es podrà entrar ni sortir sense ser multat. Les engrunes de 24 dies de «Una altra quota no pot ser». Aquesta és la nova resposta que alguns utilitzen per desqualifi­car la viabilitat de la proposta que acaba de posar sobre la taula el Govern català. Permetin-me uns comentaris a aquesta asseveraci­ó. Es diu que la impossibil­itat d’un pacte fiscal és per una qüestió fàctica. Catalunya és «massa gran» (un 20% del PIB, a diferència del cas basc, poc més del 6%) i que la redistribu­ció que exerceix actualment l’Estat en favor de comunitats subsidiade­s

«no aguantaria». Bé. La negativa no és ja, pel que sembla, per una qüestió de constituci­onalitat, ja que si així fos s’avortaria d’entrada, sinó per la seva viabilitat financera. Això és un avenç per als que hem defensat que jurídicame­nt la Constituci­ó no marca un model de finançamen­t determinat i permet diferents possibilit­ats (inclòs el règim canari).

Certament, la CE acull d’entrada el concert i el conveni forals. Però permet, si es vol, que sigui a través de la LOFCA com es defineixin els continguts del finançamen­t autonòmic; des del reconeixem­ent de l’existència de nacionalit­ats i regions i de territoris històrics. No ha de generar privilegis en drets i deures personals, però el Tribunal Constituci­onal ha reiterat que això no afecta les desigualta­ts de recursos entre institucio­ns, futures reversions dels acords de finançamen­t amb unes noves majories.

La reconeguda dificultat fàctica per encaixar una nova quota comporta, per tant, dos arguments fal·laços. Primer. Si més recursos es derivessin per a Catalunya, això no ha de suposar necessària­ment menys recursos per a les altres comunitats. L’Estat, que ho recapta pràcticame­nt tot, té un reservoir que no ha deixat de créixer sense haver-lo compartit majorment amb les autonomies.

Guillem López Casasnovas és catedràtic d’Economia (UPF)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain