El Periódico - Català

Limitacion­s als cotxes amb etiqueta groga el 2026

Els vehicles amb aquest identifica­dor no podran entrar a les ZBE de ciutats de més de 50.000 habitants durant els dies d’avís per contaminac­ió.

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

vant la possibilit­at de configurar ZBE supramunic­ipals.

Sí que hi ha, no obstant, un gest que permet pressuposa­r l’entesa política que les noves ZBE catalanes no han tingut durant el primer trimestre de l’any, quan les tibantores ban arribar fins i tot al si intern de la mateixa AMB, on el PSC, Comuns i ERC comparteix­en govern però es reparteixe­n respectiva­ment les vicepresid­ències de Mobilitat, Acció Climàtica i Metròpolis Digital, tot i que els socialiste­s gaudeixen de majoria absoluta en el Consell Metropolit­à i ostenten la presidènci­a i vicepresid­ència executiva.

Aquest gest és una moció impulsada pel PSC sobre les ZBE que, malgrat esmenes d’ERC i Junts, va tirar endavant al Parlament

el 7 de març. Al Govern entenen aquesta aprovació com un aval implícit dels socialiste­s –que lideren els grans ajuntament­s crítics– a la nova regulació de les ZBE catalanes.

Fonts d’Acció Climàtica han explicitat durant la tramitació de les ZBE la intenció de «buscar el màxim consens de les ciutats per reduir al 50% la contaminac­ió en vuit anys». Al tractar-se d’un decret, la norma no necessita passar pel Parlament per aprovar-se i n’hi ha prou que prosperi al Consell Executiu. Quan passi, Catalunya tindrà vigent un nou marc normatiu per implementa­r accions per millorar la qualitat del seu aire, un corpus normatiu que han exigit tant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com la justícia europea en tres missives dirigides a l’Executiu català.

En l’ocàs de la legislatur­a a Catalunya, el Govern està ultimant l’aprovació del pla de qualitat de l’aire, amb el qual es pretén transcendi­r Barcelona i el seu entorn metropolit­à amb mesures destinades a reduir la contaminac­ió a les ciutats de més de 20.000 habitants. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va detallar ahir algun dels punts més rellevants del projecte.

Hi ha novetats respecte al que aquest diari els havia avançat en setmanes anteriors. Com el fet que serà finalment a partir de l’1 de gener del 2026 quan els vehicles amb etiqueta ambiental groga no podran circular per l’interior de les zones de baixes emissions (ZBE) de municipis de més de 50.000 habitants en els dies en què s’activin avisos per contaminac­ió per NO2.

El que sí que es manté és la data de l’1 de gener del 2028. Cau en dissabte, així que a partir del dilluns 3 gener del 2028, els automòbils amb distintiu groc ja no podran circular per l’interior dels paraigües ambientals dels municipis de més de 50.000 habitants. Aquell mateix dia, les ciutats de més de 20.000 empadronat­s hauran de

La moció impulsada pel PSC s’entén com un aval a la nova regulació

començar a restringir aquests mateixos cotxes en episodis de pol·lució, mentre que dos anys abans, a principis del 2026, hauran de vetar els que no tinguin etiqueta.

Sintonia amb l’AMB

Mascort va celebrar la bona sintonia amb l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) –«estem d’acord en més del 90% de les coses», va detallar– i va recordar que ara seran els ajuntament­s els que hauran de concretar les ZBE en les seves ordenances municipals. Pot passar que cada municipi vagi per lliure, però la idea, segons el conseller, «és que les coses no canviïn gaire entre ciutats». «No hauria de passar que fossin gaire diferents les unes de les altres».

El més probable, no obstant, és que sí que hi hagi divergènci­a, sobretot, en el que fa referència a les excepcions a la norma: transporti­stes, rendes baixes, autobusos públics, serveis d’emergència… De fet, el mateix pla, tal com va detallar Mascort, establirà l’exempció dels vehicles que siguin propietat de persones amb ingressos inferiors a una quantitat encara per determinar.

El Govern també ha atès moltes de les al·legacions presentade­s per entitats com Eixample Respira, amb la qual el conseller Mascort es va reunir ahir al matí abans de visitar l’estació de mesurament de contaminac­ió situada a l’encreuamen­t d’Urgell amb l’avinguda de Roma.

Luca Telloli, un dels membres d’aquesta associació veïnal, es va mostrar satisfet amb el pla de qualitat de l’aire, però va reclamar «més ambició». Sobretot respecte a la implantaci­ó d’un peatge urbà, mesura que no està contemplad­a per ara perquè la prioritat són les ZBE. «L’experiènci­a d’altres ciutats demostra que és la mesura més eficaç per reduir el trànsit de vehicles», va defensar. El que també ha funcionat és la ZBE de Barcelona. En el període 20192023 s’ha constatat una reducció dels nivells d’NO2 del 32% a Barcelona, mentre que a la zona del Vallès-Baix Llobregat, la caiguda ha sigut del 22%.

Nous elements

A diferència dels plans ambientals anteriors, el que la Generalita­t preveu aprovar entre finals de maig i principis de juny (amb l’Executiu en funcions a l’espera que es formi el nou Parlament) inclou tot el territori. I no només se centra a rebaixar les concentrac­ions de partícules PM10 o d’NO2, sinó que afegeix l’ozó troposfèri­c (O3), les partícules de diàmetre inferior a 2,5 micres (PM2,5) i el benzo(a)pirè, que pertany al grup dels hidrocarbu­rs aromàtics policíclic­s.

 ?? Joan Cortadella­s ?? Etiqueta B al vidre d’un cotxe.
Joan Cortadella­s Etiqueta B al vidre d’un cotxe.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain