El Periódico - Català

Sis mesos de destrucció massiva

- RICARDO MIR DE FRANCIA

La guerra d’Israel podria haver arribat a un punt d’inflexió, després que Joe Biden exigís per primera vegada un alto el foc arran de l’assassinat de set

L’hospital Al-Shifa era el cor del sistema sanitari de Gaza, el centre neuràlgic que ho articulava tot. Amb 750 llits i un quart de milió de pacients atesos a urgències cada any, no només era l’hospital més gran de la Franja, sinó també el més sofisticat, amb cirurgia a cor obert, trasplanta­ments renals i neurocirur­gia avançada. Un «lloc de curació», com es desprèn del seu nom en àrab, convertit ara en un cementiri d’edificis devastats i civils executats atroçment.

«Vaig ser testimoni de centenars de cadàvers fora de l’hospital. No hi havia cap cos intacte. Tots estaven trossejats o severament mutilats», va escriure aquesta setmana el periodista gazià Hossam Shabat. «Molts tenien les mans i cames lligades i van ser aixafats per les excavadore­s. Molts d’altres estaven calcinats i desmembrat­s. Hi havia diversos cossos descompost­os, menjats parcialmen­t pels gossos del carrer».

300 víctimes a l’hospital

Entre les més de 300 víctimes del setge israelià a l’hospital, del qual es van retirar les tropes aquesta setmana després de 14 dies d’ocupació, hi havia metges, pacients, infermers i civils que s’hi havien refugiat, segons la direcció de l’hospital. Els horrors d’Al-Shifa, que Israel ha justificat al·legant que militants de Hamàs s’hi van atrinxerar a dins, són només la punta de l’iceberg de les massacres quotidiane­s de civils i la destrucció sense precedents que Israel ha perpetrat en els últims sis mesos en resposta a la massacre de Hamàs al seu territori. Una incursió en què van morir més de 840 civils israelians i 350 d’uniformats. 240 persones més van ser segrestade­s i traslladad­es a Gaza, de les quals n’hi ha més d’un centenar que segueixen a la Franja.

Israel ha presentat l’assalt com una «guerra contra Hamàs», quan s’assembla molt més a les

cooperants internacio­nals de l’oenagé World Central Kitchen, que dirigeix el xef espanyol José Andrés. En sis mesos, però, ja han mort 33.000 palestins.

campanyes de neteja ètnica que va portar a terme el 1948, 1967 o 1971, quan Ariel Sharon va demolir illes senceres de Gaza i va expulsar al Sinaí egipci un bon nombre d’activistes per mirar d’erradicar tota resistènci­a a l’ocupació militar israeliana, el mateix que fa ara Benjamin Netanyahu. Canvien els noms, però no les dinàmiques. La diferencia és l’escala.

En només sis mesos a Gaza han mort 33.000 palestins, més del doble dels que van caure durant la Nakba que va seguir la fundació de l’Estat d’Israel el 1948. I això si no es compten els milers de cadàvers que es mantenen sepultats entre la runa o els més de 75.000 ferits. Entre les víctimes també hi ha 14.500 nens. A tall de comparació, Rússia ha matat 545 menors a Ucraïna en més de dos anys de guerra, segons xifra l‘Unicef.

Alguns historiado­rs i polítics afirmen que la devastació en curs només és comparable a la que va patir l’Alemanya nazi a la darreria de la segona guerra mundial. Així ho va dir al desembre Josep Borrell, el cap de la diplomàcia europea: «La destrucció d’edificis a Gaza és si fa no fa la mateixa, o més gran i tot, que la soferta per les ciutats alemanyes durant la segona guerra mundial».

‘Bombes tontes’

O el respectat historiado­r militar nord-americà Robert Pape. «La de Gaza és una de les campanyes de càstig a la població civil més intenses de la història», va dir a Associated Press. Altres experts rebaixen el símil. «No és un bombardeig estratègic; són atacs directes de precisió contra combatents enemics, però amb normes de combat molt liberals, descrites per alguns fins i tot com a temeràries o criminals», va afirmar a aquest diari Anthony King, professor d’estudis sobre la guerra de la Universita­t de Warwick.

No acaba de ser així com ho ha descrit la intel·ligència nordameric­ana internamen­t. Segons va publicar la CNN, gairebé la meitat de les bombes utilitzade­s per les forces israeliane­s des del 7 d’octubre són bombes sense guia, anomenades bombes tontes, notòries per la seva falta de precisió. A això també caldria afegirhi centenars de bombes nordameric­anes d’una tona. Només la Força Aèria israeliana havia llançat fins a mitjans de febrer

 ?? AFP ?? Un home passa amb la seva bicicleta per la zona arrasada de l’hospital Al-Shifa, aquesta setmana.
AFP Un home passa amb la seva bicicleta per la zona arrasada de l’hospital Al-Shifa, aquesta setmana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain