El Periódico - Català

«El PP abraça la involució democràtic­a de Vox i deroga el que abans va aprovar»

- IVÁN GIL

— L’informe que va portar al Consell de Ministres afirma que la llei de concòrdia aprovada per les Corts d’Aragó vulnera la Constituci­ó i el dret internacio­nal.

— És una llei de derogació de la llei de memòria democràtic­a del 2018 aprovada per Javier Lambán. Elimina molts articles relacionat­s amb el dret internacio­nal: una disposició addicional que obliga a homenatjar aragonesos que van perdre la vida als camps d’extermini nazi. Això va molt més enllà de la guerra d’Espanya. És un dret internacio­nal, una vulneració dels drets humans. També elimina el mapa de fosses comunes, una obligació de drets humans a qualsevol part del món, i fins i tot els llocs de memòria dins i fora d’Europa.

— Sense haver analitzat les lleis de Castella i Lleó i el País Valencià, encara no aprovades, ¿per què són inconstitu­cionals?

— Comporten l’anul·lació d’una llei anterior d’àmbit estatal, que en el seu primer punt condemna la dictadura. No em val que el president de Castella i Lleó o el del País Valencià diguin que hi va haver dictadura. Si és així, ¿per què ho retiren del text?

— El Govern d’Aragó addueix que la seva norma és «jurídicame­nt irreprotxa­ble». ¿Quins passos faran?

—Estem culminant l’expedient, activarem l’article 33.2 [el mecanisme de la llei del Tribunal Constituci­onal per obrir un procés de negociació] perquè hi ha discrepànc­ies, moltes són jurídiques, entre una administra­ció i una altra, i intentem arribar a un acord. Si n’estan tan segurs, no tindran cap problema a asseure’s amb nosaltres.

— ¿Si no s’hi asseuen, acudiran directamen­t al Constituci­onal?

— El lògic és que s’hi asseguin perquè, en els sis mesos que marca la llei, intentem posar-nos d’acord. Si no, aniríem al Constituci­onal i a estaments internacio­nals. Si la resposta és que no, automàtica­ment s’activaria la via del Constituci­onal amb un informe previ del Consell d’Estat. Un òrgan amb pluralitat política i jurídica s’hi haurà de manifestar; el seu informe serà molt important.

«Molts articles de la llei d’Aragó van ser esmenes del mateix Partit Popular» «Al PP, aquest pas enrere l’hauria de fer reflexiona­r sobre els pagaments que fa a la ultradreta»

— ¿El Govern cobrirà aspectes de la llei que es deroguin durant aquest temps?

— Si qualsevol autonomia elimina, per exemple, el mapa de fosses o que les administra­cions col·laborem per a la recuperaci­ó de les víctimes, l’hauríem d’activar d’ofici en la llei de memòria democràtic­a. Ja es va avançar el 2007 amb la llei de memòria històrica i es va consolidar amb la llei de memòria democràtic­a del 2022. Fins al 2007 no hi havia ajudes públiques per a exhumacion­s en fosses de víctimes de la guerra i de la dictadura. Això també ho deroga el Govern d’Aragó.

— ¿Es faria a través d’un decret?

— És una modificaci­ó legislativ­a; es faria a través del curs que ens diguin els serveis jurídics. Activarem els mecanismes d’ofici. Desplegare­m la llei de memòria democràtic­a si hi ha comunitats que volen posar bastons a les rodes, on governen el PP i Vox.

— La derogació de les lleis de memòria també es recull en els programes de coalició dels governs de Castella i Lleó, el País Valencià o les Balears.

— És una submissió del PP a Vox. La prova és que molts articles de la llei d’Aragó van ser esmenes del PP. Ara, obligat per Vox i abraçant els seus principis, que volen una involució democràtic­a, accepta derogar el que va aprovar abans. Un pas enrere que hauria de fer reflexiona­r el PP sobre els pagaments que ha de fer a la ultradreta, com ara no condemnar el que va passar als camps d’extermini o per què de manera expressa no diuen que la dictadura ha de ser condemnada.

— ¿El marcatge a les comunitats del PP i Vox té a veure amb un intent de desviar el focus d’assumptes com el cas Koldo o de condiciona­r el debat electoral a tres mesos de les eleccions europees? Feijóo parla de «cortina de fum».

— No vam ser nosaltres, sinó el Govern d’Aragó, qui va aprovar al febrer la derogació de la llei de Lambán. I tampoc vam ser nosaltres, sinó el PP i Vox a Castella i Lleó o al País Valencià, els que van registrar una proposició de llei per Setmana Santa a fi d’igualar la dictadura amb la democràcia de la Segona República i blanquejar-la. ¿En quina llei es pot igualar una etapa sense llibertat amb una altra en què

 ?? Javier Barbancho ?? El ministre de Política Territoria­l i Memòria Democràtic­a, Ángel Víctor Torres, durant un moment de l’entrevista.
Javier Barbancho El ministre de Política Territoria­l i Memòria Democràtic­a, Ángel Víctor Torres, durant un moment de l’entrevista.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain