El Periódico - Català

Ni els consensos mínims

Estaria bé que els polítics fossin conscients del risc de l’addicció als continguts polaritzat­s i hi posessin fre d’una vegada.

-

La polaritzac­ió i la incomunica­ció entre el PSOE i el PP tenen el màxim exponent en la no renovació del Consell General del Poder Judicial, que els conservado­rs s’han negat a fer durant cinc anys. Feijóo va sol·licitar per Nadal a la Comissió Europea que mediés, i aquesta petició se li pot tornar en contra. Després de diverses reunions a tres bandes, el comissari de Justícia, Didier Reynders, va mostrar divendres el seu embafament i va dir que ja està gairebé tot tancat i només fa falta que socialiste­s i populars vulguin firmar l’acord. Res és gratuït: el pacte pot tenir un impacte en la manera com s’afronti la substituci­ó del governador del Banc d’Espanya, el mandat de la qual acaba al juny, després del final de la triple convocatòr­ia electoral.

Alguns estrategs del PP admeten que l’augment de la temperatur­a del debat polític els resulta útil per danyar les expectativ­es electorals del PSOE, amb votants més permeables a castigar els escàndols de corrupció com el cas Koldo que els conservado­rs. No es preveu que la tensió baixi a partir de l’estiu: encara les basques, les catalanes i les europees castiguin Sánchez, no ha d’implicar l’avançament de les generals, una cosa que el PP començaria a exigir diàriament. Ara no ho fa perquè la Constituci­ó impedeix que ell president les convoqui fins que no hagi passat un any des de l’última dissolució (29 de maig del 2023).

L’addicció als continguts polaritzat­s és una realitat, segons els neurocient­ífics, i s’ha disparat per les xarxes socials. Al llegir missatges incendiari­s s’activen substàncie­s com la dopamina i les endorfines, com quan es consumeix cocaïna. Estaria bé que els polítics veiessin el risc que això suposa i hi posessin fre. Gurb no entendria aquesta autodestru­cció del millor règim que els mateixos terrícoles diuen que han dissenyat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain