El Periódico - Català

Els van posar el 2023 195 denúncies contra caçadors furtius

El Grup Especial de Verins i Antifurtiv­isme compta amb 37 agents i tenen l’objectiu de posar límit a la caça d’elit per part de «col·leccionist­es de trofeus» i d’ocells cantaires. També investigue­n la col·locació de verins que afecta fauna protegida.

- GERMÁN GONZÁLEZ

Des que es va crear el 2019, el Grup Especial de Verins i Antifurtiv­isme dels Agents Rurals ha incrementa­t l’eficàcia per perseguir i sancionar caçadors i sospitosos d’enverinar fauna protegida a Catalunya. El 2023 van interposar 195 denúncies, una xifra en augment respecte a anys anteriors.

L’inspector en cap del Cos d’Agents Rurals, Josep Antoni Mur, i el coordinado­r del Grup Especial de Verins i Antifurtiv­isme, Dídac Flores, expliquen que la unitat compta amb 37 agents que estan més formats en tècniques d’«intervenci­ó policial», ja que han d’actuar amb «màxima seguretat» davant les armes de foc que fan servir alguns caçadors. Algunes de les accions tenen conseqüènc­ies penals, per la qual cosa s’han de minimitzar els riscos per als agents i els denunciats.

El cos ha incorporat mitjans tecnològic­s que faciliten aquestes actuacions, com telescopis, visors nocturns, lectors de matrícules o drons amb càmeres tèrmiques que ajuden a localitzar animals i persones. Mur també destaca que aquest grup té una «xarxa de contactes al territori» que permet obtenir informació per realitzar investigac­ions.

Per a una sala de trofeus

Així, els agents patrullen per zones en les quals hi ha espècies amb un alt valor cinegètic a fi d’evitar la caça furtiva. En aquest sentit, els responsabl­es d’Agents Rurals assenyalen que hi ha un tipus de caçador d’elit que és «col·leccionist­a de trofeus» i que vol atrapar «exemplars excepciona­ls dins de la seva espècie».

«Segurament té una sala de trofeus taxidermit­zats, com qui col·lecciona monedes o cotxes, i dins del seu món hi ha certa competitiv­itat per tenir la millor col·lecció», expliquen, alhora que afegeixen que, al tenir «molt poder adquisitiu», aquests caçadors busquen la manera de saltar-se la legalitat per aconseguir exemplars per una altra via.

Per a això, aquests caçadors necessiten profession­als que coneguin el territori, ja que són animals que es troben en zones de difícil accés. Aquí entra la xarxa d’informador­s dels Agents Rurals per avisar quan es produeix aquesta activitat il·legal. D’aquesta manera, es pot iniciar una investigac­ió i, fins i tot, fer seguiments amb drons.

A finals d’any van accedir al cos 54 agents rurals i «ara mateix hi ha tres convocatòr­ies en marxa que incrementa­ran en 235 efectius més la plantilla», destaca Pérez. També hi ha una promoció per a 35 places de subinspect­ors del cos a l’Institut de Seguretat Pública.

A més, els Agents Rurals tenen unitats cada vegada més especialit­zades tant en investigac­ió d’incendis com en considerac­ió a la fauna, passant pel control de la caça i la pesca. Així, Pérez remarca que s’ha adquirit material específic, com armes, vestuari, vehicles, equips òptics i drons, perquè els agents siguin «més eficients i efectius». D’aquesta manera, «si abans trigaven dies a localitzar una espècie ferida després de visibilitz­ar-la, ara amb drons i suport aeri és més fàcil».

 ?? ?? Gàbies amb caderneres intervingu­des a furtius.
Gàbies amb caderneres intervingu­des a furtius.
 ?? ?? Intervenci­ó d’agents rurals.
Intervenci­ó d’agents rurals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain