El Periódico - Català

Eleccions i Tsunami

La jutge d’instrucció que ha citat Puigdemont i Wagensberg ha respectat la norma no escrita d’obrir un parèntesi electoral

- Ernesto Ekaizer

La interlocut­òria dictada dilluns passat 8 d’abril per Susana Polo, magistrada de la Sala Segona del Tribunal Suprem i instructor­a del cas Tsunami Democràtic en el qual se cita a declarar Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg, respecta una norma no escrita de l’esmentat tribunal segons la qual s’intenta obrir un parèntesi en les diligèncie­s judicials quan hi ha una causa que pot influir o interferir en els processos electorals. En aquest cas es tracta de les eleccions a Catalunya, primer, i a Europa després. La citació és, doncs, per als dies 17 i 21 de juny, respectiva­ment. Així mateix, la magistrada ha ofert a tots dos declarar com a imputats/investigat­s de manera voluntària abans de decidir si demana o no el suplicator­i en el cas de Puigdemont al Parlament Europeu. I, finalment, en cas d’acceptar, podran fer-ho per videoconfe­rència.

Tot i que el jutge Manuel García-Castellón ha notificat la providènci­a aquest dimarts, la data que porta és dilluns 8 d’abril. Fa la impressió que el magistrat ajusta el seu ritme al de la diligència de la magistrada Polo. Falta per saber ara el dia en què citarà els imputats/investigat­s en el cas tsunami i si també respectarà el parèntesi electoral.

La diligència de la magistrada Polo és l’esperada primera acció judicial després de fer-se càrrec de la causa el passat 29 de febrer, quan la sala d’admissió de la Sala Segona del Suprem va acceptar instruir l’exposició raonada del jutge García-Castellón per incloure Puigdemont i Wagensberg, que resideixen a Bèlgica i Ginebra, respectiva­ment. Però que finalment es compleixi està en l’aire, perquè abans de la data en què tots dos han sigut citats es preveu que, malgrat les maniobres del Partit Popular al Senat, la llei d’amnistia ja estarà publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

En aquell moment se li plantejarà a la magistrada l’opció d’aplicar l’amnistia o, per exemple, elevar una qüestió prejudicia­l davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), cosa que paralitzar­à el procedimen­t. Alhora, s’haurà de deixar sense efecte l’ordre de detenció europea que pesa sobre Puigdemont i l’ordre nacional de detenció, segons s’indica en la llei d’amnistia aprovada pel Congrés dels Diputats.

S’afegeix la circumstàn­cia que Puigdemont ja haurà deixat de ser eurodiputa­t. Per tant, la citació depèn de tantes circumstàn­cies legals i processals que confereixe­n a la declaració una hipòtesi de treball judicial incerta. Però pot ser una prova pilot per a l’aplicació de la flamant llei d’amnistia. I les expectativ­es creixen sobretot perquè es tracta de Puigdemont, que acaba d’anunciar que guanyi o no guanyi les eleccions del 12 de maig pensa tornar a Catalunya per a la sessió d’investidur­a, a l’abandonar la seva afirmació anterior segons la qual el seu retorn estava condiciona­t a ser el futur president de la Generalita­t.

Quant al jutge activista instructor de la contraamni­stia García-Castellón, caldrà estar atents per veure si instruirà la causa del Tsunami durant aquests mesos o si, seguint la magistrada Susana Polo, obrirà un parèntesi pels comicis de maig i juny, a Catalunya i Europa. També caldrà seguir de prop la seva actuació quan al juny es publiqui la llei d’amnistia al BOE. Hi pot haver una carrera entre l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem per veure qui arriba abans al TJUE amb la seva qüestió prejudicia­l sobre les presumptes vulneracio­ns que es desprendri­en a l’aplicar la llei d’amnistia.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain