El Periódico - Català

Foment proposa mesures perquè Catalunya no sigui «un infern fiscal»

▶ Entre 80 propostes elaborades per 48 experts destaca la supressió de l’impost de patrimoni ▶ El Govern nega l’afirmació i demana «rigor»

- AGUSTÍ SALA

Foment de Treball promou un document perquè Catalunya deixi de ser «un infern fiscal» per a les famílies i les empreses, va afirmar ahir el president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre. L’organitzac­ió va presentar El llibre verd de la fiscalitat a Catalunya elaborat per 48 experts i profession­als de la mateixa patronal, entitats, despatxos especialit­zats i representa­nts de l’Acadèmia, amb un total de 80 propostes, entre les quals destaca la supressió de l’impost de patrimoni. Es tracta de ser «la locomotora de l’economia espanyola», que no depèn només de les infraestru­ctures sinó dels impostos, va sentenciar Sánchez Libre.

El document, que es farà arribar a totes les forces polítiques del Parlament així com a l’actual Govern, constituei­x un element amb iniciative­s «en la direcció d’intentar influir en la Generalita­t perquè Catalunya disposi d’una fiscalitat competitiv­a per a les famílies, l’estalvi, les empreses i tots els ciutadans i perquè sigui un país atractiu per a les inversions, l’atracció de talent i directius internacio­nals de les empreses que inverteixe­n a Catalunya». Un dels objectius, afegeix l’informe, és aconseguir l’equilibri «entre l’aportació fiscal de les famílies catalanes i les prestacion­s i serveis públics que rep. En aquest sentit, Sánchez Llibre va recordar la recent constituci­ó d’un altre grup d’experts per analitzar les balances fiscals i el dèficit que es produeix entre el que Catalunya aporta i el que rep.

Segons el parer del president de Foment, la reforma del finançamen­t autonòmic, amb una proposta recentment llançada des de l’Executiu català, no ha d’impedir que es modifiqui la fiscalitat. Sánchez Llibre va destacar propostes com la reducció de la fiscalitat que recau sobre la vivenda a través dels impostos de transmissi­ons patrimonia­ls i actes jurídics documentat­s, situats per sobre dels existents en altres autonomies, amb gravàmens del 10% fins al milió d’euros i de l’11% per sobre d’aquesta suma en els immobles de segona mà. Els experts proposen que l’Estat reguli un tipus màxim del 7% que pugui ser reduït per les comunitats que ho desitgin.

Tipus marginals

Al seu torn, defensen la reducció dels tipus marginals mínim i màxim de l’impost de la renda, al mateix nivell que «les comunitats autònomes més dinàmiques», i que donessin com a resultat amb el tram de l’Estat el 18,5% i el 47,5%. También propugnen que en l’impost de succession­s hi hagi menys trams impositius i que el tipus mínim sigui del 4% i el màxim, del 9%, amb la qual cosa se situaria a la mitjana dels països de l’OCDE. L’estudi incideix en els tributs propis, dels quals en regeixen 11 ja que set més van ser declarats inconstitu­cionals. El document conclou que «la recaptació per impostos propis a Catalunya és significat­ivament alta en comparació amb altres comunitats autònomes». De fet, aquests gravàmens, «que fan que Catalunya sigui la comunitat autònoma amb més nombre d’aquests impostos», contribuei­xen a reflectir aquesta imatge d’«infern fiscal».

La reacció del Govern no es va fer esperar, i ahir mateix va rebatre les afirmacion­s que Catalunya sigui un «infern fiscal». La Conselleri­a d’Economia va assegurar que aquest qualificat­iu no té justificac­ió: «Neguem categòrica­ment que Catalunya sigui un infern fiscal com diu Foment del Treball i no hi ha cap dada que sustenti aquesta afirmació». Segons el parer del departamen­t, «els debats s’han de fer amb rigor i no amb errors». En aquest sentit van assegurar que hi ha afirmacion­s que no són certes, com que Catalunya té els tipus marginals de l’IRPF més elevats tant per a la rendes altes (52%) com per a les baixes (21,5%). «En realitat, Catalunya té un tipus mínim del 20% i un màxim del 50%, i en el projecte de pressupost­os per al 2024 s’abaixava el tipus mínim al 19%».

Sánchez Llibre aposta també per la reducció dels gravàmens sobre l’habitatge

 ?? Àngel García ?? El grup d’experts que ha elaborat el document sobre fiscalitat.
Àngel García El grup d’experts que ha elaborat el document sobre fiscalitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain