El Periódico - Català

Per millorar les matemàtiqu­es i la comprensió lectora

En la seva resposta a les propostes del grup d’experts per revertir els mals resultats de l’alumnat català en l’informe PISA, la consellera Simó aposta per «reforçar l’enfocament competenci­al dels aprenentat­ges essencials».

- HELENA LÓPEZ

La consellera d’Educació, Anna Simó, va presentar ahir al Consell d’Educació de Catalunya la seva resposta a la bateria de propostes del Grup Impulsor de Mesures de Millores Educatives per revertir els mals resultats de l’alumnat català a l’informe PISA. Ho va fer amb un document en el qual la conselleri­a recull el guant d’algunes de les mesures consensuad­es pel grup d’experts i enumera, això sí, diverses accions ja anunciades (o fins i tot en marxa), tant des del seu departamen­t com des de Madrid, en el paquet de disposicio­ns per remuntar PISA anunciades al gener pel president Pedro Sánchez.

És a dir, respon als experts que coincideix tant en la fórmula que aplicar per aixecar el sistema educatiu que ja l’estava aplicant (o tenia al cap fer-ho i així ho havia explicat ja a la premsa). Entre les nombroses accions concretes que va citar, destaca que les escoles rebran el curs vinent «guies d’aprenentat­ge bàsiques de cada nivell educatiu, per estandardi­tzar els aprenentat­ges i les avaluacion­s», una cosa que la mateixa consellera va avançar que faria el desembre en una entrevista amb EL PERIÓDICO pocs dies després de fer-se pública la catàstrofe.

Simó va fer també referència a la creació de «referents docents de matemàtiqu­es i llengües» i va concretar que el curs 24-25 vinent començarà un pla de millora de la comprensió lectora que s’iniciarà en 250 centres i un nou programa de millora de les matemàtiqu­es en 200 centres. Eran mesures que ja s’havien plantejat i que efectivame­nt encaixen en les peticions del grup d’experts.

Del programa per millorar la competènci­a matemàtica, la consellera va detallar que inclourà «formació i assessoram­ent en horari lectiu, materials didàctics manipulati­us, i programaci­ons i guies per a docents». «L’objectiu és focalitzar­se en els ítems amb més marge de millora, d’acord amb els resultats de les últimes proves de competènci­es bàsiques», va precisar la consellera, que va afegir que, en paral·lel, s’impulsen «millores en la formació contínua en didàctica de les matemàtiqu­es i acords amb les universita­ts per a la formació inicial».

«Enfocament competenci­al»

El document presentat ahir divideix les actuacions en sis línies d’actuació, entre les quals, enmig de l’enrarit debat que va seguir els resultats de PISA, destaca la segona: «Focalitzar l’acció docent en l’enfocament competenci­al dels aprenentat­ges fonamental­s i essencials de cada etapa educativa». És a dir, la resposta del Govern no és fer marxa enrere en el sistema competenci­al [com reivindiqu­en algunes veus], sinó al contrari, donar-li ales (de fet, PISA és el que valora).

«No disposem de la bossa de 50 milions que teníem reservats en els pressupost­os, però hem selecciona­t les mesures que podem implementa­r en el context actual. Hauríem volgut fer molt més amb nous pressupost­os, però la resposta a la baixada de resultats ha de ser imminent, i ha de ser pedagògica, no només política. Cal implementa­r aquest

 ?? Ferran Nadeu ?? Una aula de tercer de primària, en una escola del Raval.
Ferran Nadeu Una aula de tercer de primària, en una escola del Raval.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain