El Periódico - Català

Illa aposta per ampliar l’autogovern de Catalunya i un nou finançamen­t

▶ El líder dels socialiste­s catalans defensa culminar el traspàs de 50 competènci­es i 3.500 milions d’inversió contra la sequera El candidat demana el suport més enllà de les fronteres del PSC

- SARA GONZÁLEZ

El discurs va ser dissenyat al compàs del qui i del com. Tant a dalt com a baix de l’escenari. Al faristol, un Salvador Illa amb un fons blanc, sobri, sense les sigles del PSC i amb el manuscrit Unir i servir demanant pas per ser el pròxim president de la Generalita­t al costat de tres banderes: la senyera, l’espanyola i l’europea. I a les primeres files de l’auditori, des del simbolisme de la presència de Guillaume Tarradella­s –net del president Josep Tarradella­s– al missatge que suposa que s’hi hagin assegut quadros distingits de l’extinta Convergènc­ia –entre ells, el fundador i pare de la Constituci­ó Miquel Roca– i la plana major dels agents socials. Davant tots ells, el líder dels socialiste­s catalans, envoltat en una posada en escena de presidenci­able, va exposar les seves credencial­s i l’esquelet del seu projecte circumscri­t a l’Estatut vigent: més autogovern i un finançamen­t que aporti més recursos a Catalunya posant-se al capdavant d’un Govern «per sobre de partits i d’ideologies».

L’objectiu d’Illa, a qui no n’hi ha prou de guanyar per governar, era exhibir poder i projectar que està en disposició d’agafar el timó que no va poder agafar fa tres anys des d’unes Drassanes plenes amb 1.200 assistents, segons l’organitzac­ió. I fer-ho demanant el suport més enllà de les fronteres del PSC amb una carta de navegació per deixar enrere les turbulènci­es del procés per centrar-se en la governabil­itat, els serveis públics i les infraestru­ctures. La seva recepta ara és girar full a l’èpica d’una dècada de conflicte territoria­l i de «divisió» de la mà de l’independen­tisme per tornar a les coses prosaiques i a allò que «uneix» al Palau de la Generalita­t.

Principi d’ordinalita­t

factibles», amb referència a la sortida del règim comú i recaptació de tots els impostos que plantegen els independen­tistes. La seva aposta, va reiterar, és la creació d’un consorci tributari compartit amb l’Estat, a més de reclamar posar fi al dúmping fiscal entre territoris.

Pal·liar l’escassetat d’aigua

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain