El Periódico - Català

El Govern permetrà públiques i privades si s’obren a la gent

L’objectiu blau Els ajuntament­s podran considerar refugis climàtics aquelles piscines que s’obrin al públic general sempre que es compensi la despesa d’aigua amb altres mesures. Les piscines d’un club esportiu, d’una comunitat de veïns o d’un hotel o un c

- GUILLEM COSTA

La norma actual, en plena emergència per sequera, només autoritzav­a omplir piscines per a usos esportius i terapèutic­s. Tanmateix, després de dies de negociacio­ns amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, el Govern permetrà als ajuntament­s que considerin les piscines (tant públiques i privades, tot i que aquestes últimes amb condiciona­nts) com a refugi climàtic.

D’aquesta manera, se n’autoritzar­à l’ompliment amb aigua potable, només en les «quantitats indispensa­bles» per mantenir la seva seguretat sanitària, sempre que l’aigua utilitzada es compensi amb altres mesures d’estalvi a les instal·lacions, com per exemple el tancament de les dutxes.

La setmana vinent s’anunciarà aquesta modificaci­ó que obre la porta a un estiu de piscines malgrat la sequera. Tant per als alcaldes com per al Govern era important flexibilit­zar la prohibició d’omplir-les. De fet, l’estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic (ESCACC30) estableix com a mesura prioritàri­a reduir l’impacte de les temperatur­es extremes en la salut. I després dels últims estius de nits tòrrides i tropicals, era important oferir aquests espais com a oasi on refrescar-se davant el risc que suposen les onades de calor, sobretot per a la població vulnerable.

¿Quines piscines es considerar­an refugis climàtics? Seran els ajuntament­s els encarregat­s de decidir quines piscines censen com a refugi climàtic en els seus plans d’emergència per sequera. Es podran incloure en la categoria de refugi climàtic tant les piscines públiques com les privades. Aquestes segones, amb tot, per considerar­se com a tal, hauran d’arribar a un acord amb el consistori que permeti el seu ús a la ciutadania.

En aquesta excepció es pot incloure tota mena de possibilit­ats. Per exemple, es pot catalogar com a refugi climàtic la piscina privada d’un club esportiu que utilitza un casal d’estiu. O una piscina comunitàri­a que s’obre a altres veïns amb unes condicions concretes.

Després de diversos dies de debat entre més de

També la piscina d’un càmping o d’un hotel podria entrar en aquesta categoria si l’establimen­t turístic permet la seva entrada a la gent, tot i que sigui pagant.

A més, en el cas dels hotels, el Govern ja va obrir la porta que utilitzess­in dessalinit­zadores priva

 ?? Zowy Voeten ?? Vivendes residencia­ls amb piscina a Sant Cugat del Vallès.
Zowy Voeten Vivendes residencia­ls amb piscina a Sant Cugat del Vallès.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain