El Periódico - Català

El TC decidirà si les parelles de fet de Catalunya s’han de registrar

El debat jurídic se centra en l’article de la llei autonòmica que considera unió estable la relació de dues persones amb dos anys de convivènci­a, sense necessitat de passar pel notari.

- J. G. ALBALAT

A les parelles de fet catalanes amb dos anys de convivènci­a i que no han formalitza­t la seva relació davant notari o al registre de la Generalita­t se’ls pot complicar la vida, des del punt de vista burocràtic, si el Tribunal Constituci­onal (TC) anul·la per inconstitu­cional l’article 234.1 del Codi Civil català, que regula aquest tipus de relació.

La Secció 17 de l’Audiència de Barcelona ha elevat aquest dubte al TC arran dels arguments esgrimits per l’advocat d’una dona durant un plet per una herència. Si el Constituci­onal els dona la raó, les parelles de fet hauran d’oficialitz­ar el vincle si volen mantenir drets successori­s i de pensions, segons les fonts jurídiques consultade­s per EL PERIÓDICO. Per tant, si aquesta tesi tira endavant hauran d’acudir a un notari per constituir-se en parella de fet o dirigir-se al registre dependent de la Conselleri­a de Justícia.

L’article 234.1 de la llei catalana assenyala que es considera parella estable o de fet si la convivènci­a de les dues persones que conviuen en una situació «anàloga» al matrimoni dura més de dos anys ininterrom­puts, si durant aquesta cohabitaci­ó tenen un fill en comú o si formalitze­n la relació en escriptura pública. El debat sobre la possible inconstitu­cionalitat se centra en el primer aspecte, és a dir, en el període temporal de dos anys de període de convivènci­a.

El cas origen del debat

El cas que podria fer explosiona­r la legislació catalana és el d’una parella que va conviure durant cinc anys, però que no va tenir fills ni va formalitza­r la seva relació davant notari. Un dels membres de la parella va morir en un accident de circulació sense haver deixat testament. La mare de la persona morta va ser declarada hereva, però la parella del finat va iniciar un procedimen­t per anul·lar aquesta condició. El jutge de primera instància va donar la raó a la demandant (la parella) perquè la relació de parella de fet és, al seu entendre, anàloga al matrimoni.

Malgrat que l’advocat de la mare, Fernando Lizcano de la Rosa, ja va apuntar la possible inconstitu­cionalitat de l’esmentat article del Codi Civil català, el jutge no va valorar aquesta qüestió en la seva decisió, segons les fonts jurídiques consultade­s. No obstant, el lletrat va tornar a reproduir els seus arguments en el recurs presentat davant l’Audiència. Arran d’això, el tribunal de la Secció 17 va plantejar fa uns mesos la qüestió d’inconstitu­cionalitat. Aquest tràmit és el curs a través del qual els jutges reclamen la col·laboració del Constituci­onal per no aplicar l’assumpte que han de resoldre una llei que consideren contrària a la Carta Magna.

La clau de la possible inconstitu­cionalitat de la normativa catalana és una sentència del TC d’abril del 2013. El Constituci­onal va admetre llavors parcialmen­t el recurs que van interposar 50 diputats de Navarra i va declarar inconstitu­cionals diversos articles de la llei foral, entre els quals hi havia el que atribuïa, de manera automàtica, drets personals i patrimonia­ls a les parelles estables que haguessin conviscut com a mínim durant un període d’un any ininterrom­put (en la llei catalana són dos anys).

El TC va argumentar que la llei navarresa no respectava el lliure desenvolup­ament de la personalit­at dels convivents, un dret fonamental que sustenta, precisamen­t, la unió de fet. «La regulació discutida respon bàsicament a un model imperatiu» (se sobreposa a la voluntat de les persones i s’imposa obligatòri­ament), «ben allunyat del règim dispositiu que resultaria conforme a les caracterís­tiques de les unions de fet, i les exigències del lliure desenvolup­ament de la personalit­at recollit a la Constituci­ó», recull aquesta resolució judicial.

Des d’inicis d’any, a Catalunya, cinc nens han sigut assassinat­s en el marc de la violència masclista. Tres d’ells es consideren casos de violència vicària: els pares van matar els fills per provocar més dolor a les mares. La xifra és esborronad­ora perquè en tot just tres mesos s’han registrat la meitat de morts que en l’última dècada, quan van començar els recomptes. En aquests 10 anys hi va haver 10 casos de nens assassinat­s, quatre dels quals es consideren violència vicària. «Necessitem respondre la pregunta de què està passant, perquè en la sèrie històrica de la qual disposem dades no havíem tingut aquesta acumulació de casos», va explicar ahir la consellera de Feminismes, Tània Verge.

Els experts de la Generalita­t es van reunir d’urgència de forma extraordin­ària, també amb càrrecs polítics, per analitzar els assassinat­s de Bellcaire d’Urgell i el Prat de Llobregat. La primera conclusió que van extreure és la necessitat de crear un grup d’experts que analitzi els assassinat­s masclistes i la violència vicària a Catalunya. «Ens falta informació per poder dir si es tracta d’un fenomen. Fins ara les polítiques públiques contra la violència masclista s’han centrat en les dones. Necessitem més coneixemen­t per protegir millor», va explicar Verge. «¿Això passava fa 20 anys? No ho sabem, no hi ha dades», va afegir.

El grup d’experts estarà integrat per 15 profession­als: fiscals, jutges, personal de la DGAIA, treballado­rs socials, pediatres, forenses, psicòlegs, experts en salut mental i periodiste­s. La idea és que comenci a treballar el mes que ve i que passat l’estiu tingui un veredicte. És inevitable pensar que el resultat electoral pot deixar l’estudi en un calaix. «És inconcebib­le que qualsevol govern que vingui no mantingui un departamen­t que defensa els drets humans. No entendríem que, una vegada atès aquest pas, no s’actuï», va avisar Verge.

La sentència pot tenir efectes en els drets successori­s i de pensions

 ?? Ettore Ferrari / Efe ?? Una parella passeja amb el seu fill petit.
Ettore Ferrari / Efe Una parella passeja amb el seu fill petit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain