El Periódico - Català

El PSOE refreda el traspàs d’immigració fins després del 12M

El partit segueix negociant amb Junts perquè la Generalita­t controli aquestes polítiques

- JUAN RUIZ SIERRA CARLOTA CAMPS

El PSOE i Junts han decidit congelar a la superfície les seves relacions, amb els dos partits anunciant que no celebraran noves trobades a Suïssa fins després dels comicis catalans del 12 de maig, però els ponts es mantenen en paral·lel a la disputa electoral. Socialiste­s i postconver­gents continuen negociant els detalls de la llei que cedirà a la Generalita­t les polítiques d’immigració, una iniciativa que el Govern va concedir a la formació de Carles Puigdemont a canvi que s’abstingués en tres crucials reials decrets a principis d’any. El mateix expresiden­t i candidat va assenyalar dimarts en una entrevista a RAC1 que els detalls estaven molt avançats.

No obstant, segons fonts de la Moncloa, tot haurà d’esperar. La norma, que portarà les firmes del PSOE i de Junts, com va avançar EL PERIÓDICO a mitjans de gener, només serà registrada al Congrés dels Diputats quan passi la cita amb les urnes, una convocatòr­ia que pot tenir un enorme impacte sobre el futur de la legislatur­a espanyola.

La migració és un tema molt sensible per a la formació liderada per Carles Puigdemont, més encara amb el partit de la ultradreta independen­tista Aliança Catalana amenaçant d’atraure una part del seu electorat tradiciona­l. Tot i que fonts del partit es mostren convençuts que Sílvia Orriols no aconseguir­à entrar a la Cambra catalana, especialme­nt si hi ha una alta participac­ió en els comicis, com preveuen; el cert és que va ser a Junts a qui més mal li va fer la irrupció d’aquest partit en les eleccions municipals passades a Ripoll. I segons l’última enquesta del GESOP realitzada per a EL PERIÓDICO, també són els votants de Junts els que més coneixen Orriols i els que més simpatia tenen per ella.

Però més enllà d’aquesta nova competènci­a electoral, Junts vol començar a posar el focus en aquesta qüestió, per respondre a la pressió dels seus alcaldes. Fonts del partit consideren que la situació ha canviat en els últims anys i que el partit ha d’actualitza­r el seu posicionam­ent respecte a això. Així, amb el discurs de «drets i deures» que el secretari general del partit, Jordi Turull, va començar a posar sobre la taula a finals

La migració és un tema clau per als de Puigdemont, davant el pes que sembla agafar Aliança Catalana

de l’any passat, els postconver­gents inclouen aquí tant la seva integració –a nivell cultural i lingüístic– com tot el relacionat amb la delinqüènc­ia. A més, consideren que la Generalita­t ha de poder controlar els fluxos interns d’immigrants a Catalunya, perquè no estiguin descompens­ats respecte a altres comunitats autònomes.

La lletra petita

De moment, no obstant, cal veure la concreció de l’acord. Quan es va anunciar el pacte per a la cessió d’aquesta matèria, Junts, en competició permanent amb ERC per veure qui aconseguei­x treure més partit al seu suport a Pedro Sánchez, va assegurar que inclouria el control de les fronteres i la possible expulsió d’immigrants amb multireinc­idència delictiva, una de les principals demandes dels seus alcaldes. Una possibilit­at que, ja en aquell moment, els socialiste­s van desmentir de ple. I que mantenen. Les dues competènci­es, insisteixe­n, continuara­n sent estatals. El contrari seria inconstitu­cional. Oficialmen­t, Junts rebutja donar detalls de la negociació fins que el pacte no estigui segellat. Però de manera oficiosa, fonts de la formació admeten que el control fronterer segurament serà una matèria impractica­ble, tot i que defensen que la llei inclogui la gestió dels permisos de residència i treball.

 ?? José Luis Roca ?? La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, passa davant el president del Govern, Pedro Sánchez.
José Luis Roca La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, passa davant el president del Govern, Pedro Sánchez.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain