El Periódico - Català

Biden pressiona per una resposta diplomàtic­a per a la desescalad­a

▶ El president dels EUA avisa Israel que no recolzarà una resposta militar a l’Iran «L’objectiu és contenir aquesta crisi a Gaza», asseguren

- IDOYA NOAIN

La prioritat per als Estats Units després d’una nit de tensió que ha sortit al món a un enfrontame­nt obert entre Israel i l’Iran i a la temuda extensió de la guerra oberta a Gaza fins a un perillós conflicte regional és ara una resposta diplomàtic­a que porti a la desescalad­a. Així ho ha deixat clar el president nord-americà, Joe Biden, que va passar tot el dia d’ahir immers en aquests esforços i que en la seva conversa telefònica amb Benjamin Netanyahu després de l’atac amb drons i míssils llançat per Teheran va deixar clar al primer ministre israelià a qui Washington ni donarà suport ni participar­à en cap acció ofensiva directa contra l’Iran en resposta a aquest últim atac, que l’Iran al seu torn va llançar com a reacció a l’atac del seu consolat a Damasc l’1 d’abril.

«Has aconseguit una victòria, queda’t amb la victòria» és la frase que, segons fonts de l’Administra­ció citades per diversos mitjans nord-americans, Biden li va dir directamen­t a Netanyahu després de lloar la missió defensiva davant l’atac iranià i exposar-lo com a mostra de la capacitat militar superior d’Israel. I en una conferènci­a telefònica amb els mitjans ahir, membres del Govern del demòcrata assegurave­n que «la resposta militar exitosa (de dissabte) crea espai i flexibilit­at per (prendre) decisions sobre els pròxims passos».

«La meta continua sent una desescalad­a immediata», van explicar aquestes fonts del Govern, que han afirmat que l’objectiu de Washington és «contenir aquesta crisi a Gaza». «Aquest ha sigut el nostre focus des del 7 d’octubre», van dir. Han apel·lat, a més, a pensar «de manera acurada i estratègic­a» i han afirmat que Israel ha transmès a Washington que «no busquen una escalada significat­iva amb l’Iran, busquen defensar-se».

L’apel·lació a rebaixar les tensions la va portar Biden fins a la reunió del G-7 que es va celebrar ahir al matí. Aquesta trobada, sota la presidènci­a de torn d’Itàlia, va acabar amb un comunicat unànime de condemna «inequívoca» a l’atac iranià «directe i sense precedents» i un avís a Teheran que es prendran «mesures addicional­s ara i en resposta a futures iniciative­s desestabil­itzadores», però també havent-se fet una crida a «continuar treballant per evitar una escalada més gran».

El Govern dels EUA i el mateix Biden no oculten les seves «diferèncie­s i desacords» amb el de Netanyahu, especialme­nt referent al desenvolup­ament de la guerra a

Gaza i, sobretot, a la dramàtica situació humanitàri­a. «Però referent a la defensa contra l’Iran el compromís és realment ferri», com recordava el mateix president i les fonts del seu Executiu. «Ho hem demostrat i continuare­m fent-ho», van dir els seus alts funcionari­s en la trucada amb la premsa, en què es van mirar de remarcar que Biden és el «primer president nord-americà que defensa directamen­t Israel» i que el de dissabte és «el primer atac directe de l’Iran a Israel».

Malgrat renovar aquest compromís amb la defensa d’Israel i la visió que «és Hamàs el que des del 7 d’octubre intenta que s’encengui una guerra regional», el demòcrata mira ara de donar suport a la seva estratègia de desescalad­a en l’èxit de l’operació militar de dissabte a la nit, on els israelians, amb suport dels EUA i del Regne Unit i França, van aconseguir intercepta­r i destruir més de 170 drons, més de 100 míssils balístics i més de 30 míssils de creuer que havien sortit des de l’Iran, Iraq, Síria i el Iemen.

Les fonts del Govern de Biden han negat que l’Iran hagués avisat amb 72 hores d’anticipaci­ó països a la regió o que hagués donat alerta prèvia a Washington i només han reconegut que hi va haver contactes «quan l’atac havia començat» a través dels suïssos, que Teheran i Washington van fer servir també com a missatgers diplomàtic­s en els dies previs.

Washington no amaga les seves «diferèncie­s» amb el Govern de Netanyahu per la guerra a la franja

 ?? Leo Correa ?? Un grafiti fet en un mur a Tel Aviv mostra Biden com un superheroi defensor d’Israel.
Leo Correa Un grafiti fet en un mur a Tel Aviv mostra Biden com un superheroi defensor d’Israel.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain