El Periódico - Català

Espanya descarta l’evacuació dels espanyols

Tot i que els plans estan preparats, no s’estudia de moment un pla de sortida

- MARIO SAAVEDRA

Espanya no contempla de moment l’evacuació dels seus nacionals a Israel o l’Iran, després que l’Exèrcit iranià ataqués amb 320 míssils i drons en resposta a l’atac israelià contra el seu consolat a Damasc. El gruix van ser intercepta­ts i no s’han hagut de lamentar danys mortals ni ferits de gravetat, però la situació a la regió és de màxima tensió.

A Israel hi ha uns 7.000 espanyols i, a l’Iran, una mica més d’un centenar. «Totes les ambaixades espanyoles compten amb plans d’evacuació. A la zona, es va activar, evacuant ciutadans espanyols des d’Israel i Gaza, a l’inici de la guerra», afirmen fonts diplomàtiq­ues a El Periódico de España, mitjà del grup Prensa Ibérica. «Tot i que no s’estudia en aquests moments, el pla està preparat si fos necessari».

L’11 d’octubre passat, després dels atacs de Hamàs contra Israel i l’inici de la guerra de Gaza, avions militars espanyols van portar a Espanya 429 persones que van demanar sortir.

Condemna dels atacs

El ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, va assegurar ahir, per la seva banda, a xarxes socials que la comunitat espanyola que viu al Pròxim Orient «està bé» i que les ambaixades nacionals a la regió es troben «operatives», després de l’atac de l’Iran a Israel.

«Condemnem els atacs de l’Iran contra Israel que constituei­xen un pas molt greu cap a l’escalada regional. Espanya continua compromesa amb l’estabilita­t regional i la pau. La contenció és indispensa­ble. La colònia espanyola està bé. Les nostres ambaixades a la regió operatives», va indicar Albares a X (abans Twitter).

També la va demanar Pedro Sánchez a la mateixa xarxa social. «Després d’una llarga i anguniosa nit en què s’ha confirmat l’escalada de l’atac perpetrat per l’Iran, el Govern d’Espanya el condemna, com ha condemnat i condemnarà sempre tota forma de violència que atempti contra la seguretat i el benestar de civils innocents», va assenyalar el president del Govern.

«La resposta de tots els líders internacio­nals exigeix responsabi­litat i contenció. Hem d’aprendre de la història i trobar una manera de resoldre els conflictes per la via diplomàtic­a, evitant tant sí com no una escalada encara més gran».

L’Exèrcit d’Israel va confirmar ahir que l’atac directe de l’Iran va comprendre el llançament de 170 drons, 30 míssils creuer i 120 míssils balístics, «uns 99%» dels quals van ser intercepta­ts pels sistemes defensius israelians, d’acord amb els militars.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain