El Periódico - Català

Del pragmatism­e al País Basc a l’ombra de Puigdemont a Catalunya

- JÚLIA REGUÉ ELENA MARÍN

Dues de les nacionalit­ats històrique­s d’Espanya estan a punt de viure dues cites electorals clau per a la política general del país. Els vots d’ERC i de Junts són del tot

Les eleccions al País Basc del pròxim 21 d’abril precedeixe­n la batalla electoral a Catalunya del 12 de maig. Dos comicis en comunitats que mantenen estrets vincles per la seva condició de nacionalit­at històrica i als territoris de les quals la pulsió independen­tista ha marcat l’agenda amb conseqüènc­ies en la governabil­itat d’Espanya. Aquesta és una comparativ­a entre les dues batalles electorals i el que està en joc.

1

Els candidats: continuïta­t a Catalunya, renovació a Euskadi. L’impacte de la judicialit­zació del procés a Catalunya ha ancorat els lideratges que van protagonit­zar l’1-O a la primera línia, i en aquestes eleccions hi ha una clara continuïta­t. Com a manera de mantenir viu el pols amb l’Estat, Carles Puigdemont ha mantingut el control de Junts –malgrat que va deixar la presidènci­a del partit el juny del 2022– i Oriol Junqueras, el d’ERC, com a president. Van delegar, això sí, les seves responsabi­litats polítiques quotidiane­s en l’aparell del partit i fins i tot Pere Aragonès va ser designat per Junqueras com a candidat quan aquest estava entre reixes.

L’ascens de Salvador Illa al capdavant del PSC va arribar mentre exercia de ministre de Sanitat en plena pandèmia, però el 2017 ja comandava les files socialiste­s des de la secretaria d’organitzac­ió.

indispensa­bles, tant com el suport del PNB i EH Bildu. En els dos casos, no obstant, la campanya (i el que està en joc) discorre per camins molt diferents.

Les eleccions del 12 de maig són, per a Puigdemont, l’última bala que té a la recambra: manté que tornarà a Catalunya el dia de la investidur­a i que, si no aconseguei­x ser president, deixarà la política activa. Planteja els comicis com una oportunita­t per ser restituït com a president mentre que Aragonès en sortirà debilitat si no aconseguei­x amortitzar l’obra del seu govern després de trencar amb Junts. Illa no es juga el primer lloc perquè les enquestes li auguren la victòria, però pot veure el seu lideratge minvat si torna a quedar-se a les portes de la Generalita­t per la falta d’aliats.

Per contra, el nou cicle a Euskadi es visibilitz­a amb el canvi radical de candidats. El lehendakar­i sortint, Iñigo Urkullu, confiava a tornar a presentar-se i va intentar resistir-se, però la bicefàlia històrica en el PNB es va imposar i Andoni Ortuzar, cap dels jeltzales, va apostar per Imanol Pradales. Ell és la versió rejovenida d’Urkullu, un home preparat, amb experiènci­a de gestió a Biscaia, en la quarantena i amb projecció de futur que transmet la mateixa temperànci­a que el seu predecesso­r.

El PNB va veure la renovació com a fita imprescind­ible per batre’s amb la nova era de Bildu, que ja va demostrar a les municipals del 2023 que li trepitja els talons, i que amb el pas enrere d’Arnaldo Otegi buscava un gir en la seva projecció. Pello Otxandiano és una cara desconegud­a per als bascos,

 ?? Ángel García Martos ?? Un col·legi electoral a Cerdanyola del Vallès, obert per a les eleccions generals del juliol passat.
Ángel García Martos Un col·legi electoral a Cerdanyola del Vallès, obert per a les eleccions generals del juliol passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain