El Periódico - Català

El Partit Socialista francès aspira a donar la sorpresa en les europees

▶ Els sondejos per als comicis del 9 de juny auguren una pujada del partit de la rosa, que podria obtenir el seu millor resultat des del 2014

- ENRIC BONET

Després del decebedor mandat de François Hollande (2012-2017), el Partit Socialista francès (PS) va patir una evident decadència política i ideològica: va passar del 28% dels vots en la primera volta de les presidenci­als del 2012 a menys del 2% amb Anne Hidalgo en els mateixos comicis del 2022. Dos anys després, no obstant, poden acabar avançant la llista del president Emmanuel Macron en les eleccions europees i quedar com a segona força, per darrere de la ultradreta.

Els últims estudis electorals pronostiqu­en una àmplia victòria del Reagrupame­nt Nacional de Marine Le Pen (31-29%) en els comicis del 9 de juny. Amb unes intencions de vot del 20-16%, la coalició macronista patiria un dur revés a causa de la impopulari­tat de les polítiques del president, ancorades a la dreta o el centredret­a, i perden 10 punts respecte al 27% obtingut en la primera volta de les últimes presidenci­als.

Després de trencar la coalició NUPES, els partits d’esquerres es veuen llastats per la divisió. Malgrat això, els socialiste­s s’han consolidat com a tercera força en els sondejos (13-11%) i aspiren a donar la sorpresa en els únics comicis amb dimensió nacional abans de les presidenci­als del 2027. «Ens beneficiem d’un doble moviment. D’una banda, molts votants de centreesqu­erra estan farts de Macron i de votar per ell per por de Le Pen. D’altra banda, veuen Jean-Luc Mélenchon com a massa radical», explica a EL PERIÓDICO Gaston Laval, responsabl­e del PS al districte X de París, referint-se al líder de la França Insubmisa (afins a Sumar o Podem).

Malgrat la seva brillant campanya el 2022 i després de quedar a les portes de la segona volta amb gairebé el 22%, l’esquerra mélenchoni­sta ha malgastat part del capital aconseguit llavors. El seu estil radical a l’Assemblea Nacional i la malaptesa de negar-se a titllar Hamàs com un grup terrorista van esquerdar les fràgils costures de la NUPES i van facilitar la caricatura que fan del partit de Mélenchon la ultradreta i el macronisme. Els sondejos preveuen a penes un 97% per als insubmisso­s.

Candidat eficaç

Els verds, que solien aconseguir bons resultats en les europees (més del 13% el 2019), han apostat per una candidata poc coneguda i sense carisma. Les seves perspectiv­es són magres (entre el 7% i el 5,5%). En canvi, el PS està fent una campanya menys erràtica i compta amb un eficaç cap de llista: Raphaël Glucksmann, de 44 anys, que no pertany al partit, sinó que va crear una microforma­ció (Plaça Pública) que va en coalició amb els socialiste­s.

«És més conegut que alguns dels seus rivals», assegura el politòleg Christophe Bouillaud, professor a Sciences Po Grenoble. Fill de l’intel·lectual André Glucksmann –un dels nouveaux philosophe­s que va passar del maoisme en els anys 1970 a defensar la invasió de l’Iraq el 2003–, aquest eurodiputa­t des del 2019 és un ferm defensor de l’enviament d’armes a Ucraïna i de derrotar Rússia en el camp de batalla. També aposta per taxar més els més rics i per fer grans inversions per fer front a la crisi climàtica.

Les òptimes intencions de vot han fet que alguns veterans dirigents socialiste­s, com François Hollande o Manuel Valls, vegin en això el retorn de la socialdemo­cràcia. «Hem de fer renéixer la gran família de l’esquerra responsabl­e», va dir fa unes setmanes l’expresiden­t socialista.

«El perfil de Glucksmann agrada als votants progressis­tes que no tenen problemes per arribar a final de mes, però no crec que hi hagi un retorn de la socialdemo­cràcia», defensa el politòleg Stefano Palombarin­i. A causa de l’elevada abstenció, potser de més del 50%, «les europees no són representa­tives», adverteix. A França, el 9 de juny seria un error treure conclusion­s categòriqu­es.

«Molts votants de centreesqu­erra estan farts de Macron», adverteix un responsabl­e del PS

 ?? Stephane Mahe / Reuters ?? Raphaël Glucksmann, candidat del Partit Socialista francès a les eleccions europees.
Stephane Mahe / Reuters Raphaël Glucksmann, candidat del Partit Socialista francès a les eleccions europees.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain