El Periódico - Català

La seva resposta desproporc­ionada ha fet que el critiquin fins i tot defensors tan ferms com els Estats Units

- Jorge Dezcallar

El primer ministre Netanyahu s’ha equivocat perquè als sis mesos d’iniciada l’operació militar sobre Gaza Israel ha perdut molta de la simpatia i del suport internacio­nal que va rebre després del brutal atac terrorista de Hamàs. La seva desproporc­ionada resposta ha portat que el critiquin obertament fins i tot defensors com els Estats Units, o que l’Àfrica del Sud l’hagi acusat de genocidi davant el Tribunal Internacio­nal de Justícia de la Haia, que tot i que trigarà anys a emetre sentència ha trobat «indicis» i ha demanat que moderi la seva resposta.

Netanyahu s’ha equivocat també perquè no ha aconseguit cap dels dos objectius principals que es va imposar al començamen­t de la seva campanya militar: destruir Hamàs i alliberar els ostatges. Pot desmantell­ar l’estructura militar de l’organitzac­ió palestina, però una idea no es destrueix a canonades i per això Hamàs sobreviurà. I tot i que han tornat alguns ostatges encara en queden 130 en poder de Hamàs, no se sap si vius o morts. No oblidem que agafar ostatges és un crim de guerra.

Israel no aconseguei­x posar fora de perill els ostatges perquè continuar la guerra és incompatib­le amb alliberar-los i Netanyahu ha donat prioritat al primer objectiu sobre el segon. Ho ha fet perquè així l’hi exigeix el bigarrat Govern de coalició que presideix, ple de partits ultranacio­nalistes i ultrarelig­iosos que amenacen de fer-lo caure a cada moment: els ultranacio­nalistes desitgen quedar-se amb tanta terra palestina com sigui possible, recolzen l’expansió dels colons violents a Cisjordàni­a, i la continuaci­ó del conflicte afavoreix els seus objectius expansioni­stes. Curiosamen­t, tampoc Hamàs sembla tenir pressa perquè li importa poc la sort dels palestins que pateixen, i perquè per a ells resistir és vèncer, una vegada que han mostrat al món la vulnerabil­itat d’Israel. El cas és que la continuïta­t del conflicte ajuda Netanyahu a mantenir unit el seu Govern tot i que dificulti la recuperaci­ó dels ostatges, els familiars dels quals es mostren cada vegada més disconform­es i vociferant­s per pensar que el primer ministre no hi fa prou. I és que Hamàs no els alliberarà si no és a canvi d’un alto el foc permanent i no només temporal. La continuaci­ó de la guerra fa molt difícil l’alliberame­nt dels ostatges.

És dur dir-ho i fins i tot pensar-ho sense proves, però, de vegades, sembla que a Netanyahu li interessa la continuaci­ó del conflicte perquè està en curs en un procés de corrupció de què, de moment, el deslliura la seva impunitat com a primer ministre. Ell sap que el dia que acabi la guerra hi haurà eleccions i s’obrirà una investigac­ió que li demanarà explicacio­ns per les errades de seguretat que es van produir el dia 7 d’octubre i que també es reobrirà el seu procés penal. I no li venen de gust cap de les dues coses.

Pitjor encara. De vegades fa l’efecte que al mateix Govern d’Israel li pot interessar no ja només la continuïta­t del conflicte sinó que s’estengui, ja que només així s’expliquen algunes accions que es poden considerar provocador­es en el delicat context actual, com són l’assassinat de fills i nets del líder de Hamàs, els constants bombardejo­s d’objectius iranians a Síria i, sobretot, la destrucció d’un edifici diplomàtic iranià a Beirut, amb la mort d’un general. Està malament violar l’ambaixada mexicana a Quito, però pitjor és bombardeja­r una altra seu diplomàtic­a.

Segons la meva opinió Iran no ha pogut resistir les provocacio­ns israeliane­s i ha caigut en la trampa de respondre-hi. Ningú va dir que els polítics fossin intel·ligents i de vegades responen per pressions de l’opinió pública de manera tàctica i curttermin­ista, com en aquest cas. És un error perquè el món sencer condemnarà el seu atac a civils i perquè ha convertit Israel d’agressor a Gaza a agredit per un règim que a més té justificad­ament molt poques simpaties internacio­nals. Gràcies a Teheran, Israel recuperarà ara molta de la simpatia dilapidada des del passat 7 d’octubre. Tot un regal per a un assetjat Netanyahu.

Netanyahu s’equivoca al desatendre una vegada i una altra Biden i posar en perill la seva relació amb els EUA. I també al col·locar-se tan obertament del costat dels Republican­s i allunyar-se dels Demòcrates. El resultat és que avui Israel està més sol i més aïllat que mai, mentre la seva imatge internacio­nal s’ha deteriorat molt.

Jorge Dezcallar és ambaixador d’Espanya. hooligans

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain