El Periódico - Català

El Govern afirma que no disposa de sorra per a totes les platges

- GUILLEM COSTA

El Ministeri per a la Transició Ecològica es proposa trobar un equilibri entre els usos socials i econòmics del litoral espanyol i la defensa del medi ambient. Els experts demanen assumir que, a causa de l’avanç de la crisi climàtica a la regió, moltes platges mediterràn­ies es veuran obligades a canviar.

«La pujada del mar canviarà la forma del litoral», diu el secretari d’Estat Morán

¿Què s’ha de fer amb les platges? ¿És millor apostar per infraestru­ctures rígides com dics i passejos marítims de ciment o és preferible renaturali­tzar les costes per adaptar-les al canvi climàtic? El Ministeri per a la Transició Ecològica, competent en la matèria, assegura que el camí passa per escoltar la ciència i trobar un equilibri entre mantenir les activitats econòmique­s i les funcions socials de la platja i la seva dinàmica natural. No obstant, avisa que no hi haurà prou sorra per realitzar aportacion­s a totes les platges.

«Per poder disfrutar dels usos públics del litoral, hem de preservar el medi ambient», afirma Hugo Morán, secretari d’Estat de Medi Ambient, en declaracio­ns a EL PERIÓDICO. «Sabem que d’aquí a 20 anys les platges seran diferents, ja que el nivell del mar pujarà», explica Morán. «Aquest coneixemen­t ens permet decidir on és urgent actuar», afegeix.

Vuit projectes

Morán admet que no es pot actuar alhora a tot arreu i reconeix que serà necessari entendre que algunes platges es modificara­n: «Els deltes i les platges canvien. Aquesta realitat continuarà sent així. I cal assumir-ho». No obstant, el Govern es proposa evitar que algunes platges clau per a certs municipis desaparegu­in d’un dia per l’altre. En el dia d’avui, el ministeri té en marxa 90 projectes per assegurar el futur de les platges, vuit d’ells a Catalunya. L’objectiu és minimitzar tant com es pugui les accions a curt termini i abordar la renaturali­tzació d’aquests espais de manera interrompu­da per no sotmetre l’economia a un canvi abrupte.

«A causa de l’acció de l’onatge present i futur, serà difícil protegir tota la costa simultània­ment», avisa Nadia Pinardi, doctora en Física Aplicada per la Universita­t de Harvard i oceanògraf­a en la Universita­t de Bolonya. Per aquesta raó, Pinardi coordina el projecte

CoastPredi­ct, que proporcion­a pronòstics útils per establir riscos i decidir quines actuacions cal prioritzar. Un discurs que coincideix amb les intencions del Govern, que pretén basar-se en aquesta mena d’estudis per continuar desenvolup­ant projectes de defensa de la costa. Morán remarca que fins i tot països com és el cas d’Holanda, que han basat el seu suport a guanyar la partida al mar, estan readaptant el seu model de defensa per modelar-lo al canvi climàtic.

Solucions a curt termini

La Generalita­t, que no és competent en matèria de costes, considera que les solucions són «difícils» a curt termini. «A mitjà termini hi ha projectes d’èxit de solucions basades en la naturalesa que ajuden a fixar la sorra i evitar que el temporal n’arrossegui tanta quantitat», comenta Mireia Boya, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic.

Boya destaca els estudis publicats fins a la data, un d’ells realitzat per la Universita­t Politècnic­a de Barcelona: «S’ha d’actuar a partir de les dades que mostren quins passejos marítims, platges i ports estan en risc. Estem disposats a arribar a acords amb els ajuntament­s per modificar i adaptar el litoral».

«Hem comprovat que, davant elements rígids, com passejos de ciment i dics, la força de l’onatge desplaça més la sorra», explica Agustín Sánchez Arcilla, cate

 ?? Zowy Voeten ?? Uns ciutadans passegen per una de les platges catalanes devorades després del pas del temporal ‘Nelson’.
Zowy Voeten Uns ciutadans passegen per una de les platges catalanes devorades després del pas del temporal ‘Nelson’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain