El Periódico - Català

El «miracle» dels al·lucinògens obre expectativ­es en salut mental

Els primers estudis sobre l’ús de substàncie­s psicoative­s per tractar pacients amb depressió cronificad­a aconseguei­xen bons resultats. Els psiquiatre­s reclamen agilitzar els permisos per multiplica­r les investigac­ions amb aquests compostos.

- FIDEL MASREAL

«Va ser un miracle». Així resumeix el Pedro, un arquitecte jubilat, el resultat del viatge al·lucinogen amb psilocibin­a que va experiment­ar a l’Hospital del Mar de Barcelona. Després d’anys de depressió cronificad­a, no només va aconseguir estabilitz­ar-se sinó recuperar l’esperança. ¿Es tracta d’un miracle? No, però és un avenç en els tractament­s de salut mental com no es recorda en 40 anys, segons confessa el psiquiatre Víctor Pérez, director de l’Hospital del Mar.

La revolució ve de la mà, doncs, de la paraula esperança, però també de prudència, a l’espera que les autoritats permetin més assajos clínics que permetin analitzar més i millor els efectes d’unes substàncie­s que en qüestió de poques hores poden provocar un salt de gegant en la qualitat de vida de persones que porten anys amb un insofrible dolor mental. Barcelona és de les ciutats del món que més grups d’investigac­ió ha posat en marxa.

«La investigac­ió amb psicòtrops és una revolució al mateix nivell» que altres grans fites de la ciència en salut mental com la fluoxetina o els antipsicòt­ics o la psicoteràp­ia de tercera generació, afirma amb rotunditat Pérez, que ha pilotat assajos clínics com també ho han fet el Clínic, la Vall d’Hebron o Sant Joan de Déu, entre altres centres de tot el món, immersos en aquesta revolució que està regirant els fonaments de les agències de medicament­s perquè existeixen reticèncie­s sobre l’ús de drogues d’aquest tipus. Es tracta dels fongs, però també d’una substància, el 5-Meo-DMT, que es troba en determinat­s gripaus; així com de l’ayahuasca.

Però es tracta d’un ús clarament terapèutic, controlat per profession­als i ajustat a cada pacient. La selecció dels candidats és tan estricta i exigent que els profession­als veuen com els que en queden fora marxen amb llàgrimes als ulls, perquè ja ha corregut la veu respecte a les expectativ­es de millora extraordin­ària que permet l’ús d’aquests al·lucinògens.

¿Cura definitiva?

En salut mental parlar de curació és poc realista. Un braç trencat normalment es cura. Un trastorn mental greu no té un pronòstic tan exacte. Però Pérez parla de taxes de resposta d’entre el 50% i el 60% en tractament­s amb psilocibin­a. Més concretame­nt, una de cada quatre persones segueixen bé a les 12 setmanes de la sessió. És a dir, que desapareix la seva depressió. I en altres casos la depressió greu es torna moderada i millora la qualitat de vida. Amb ayahuasca encara no hi ha resultats definitius, però sí casos de pacients que han millorat notablemen­t durant mesos després d’una única sessió amb aquesta droga. «El canvi és qualitatiu», assenyala el psiquiatre. No és que el seu dolor profund, inhabilita­nt, es redueixi una mica. No, és que tornen a estar bé i de vegades durant mesos. Per entendre de quin canvi estem parlant, n’hi ha prou amb explicar que alguns pacients que tenien la incapacita­t laboral permanent han tornat a treballar.

Aquesta esperança és compartida partint dels resultats clínics pilotats pels doctors Santiago Madero, del Clínic, i Óscar Soto, del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Soto, al capdavant d’un equip de dones i homes a l’hospital, és també el president de la Societat Espanyola

de Medicina Psicodèlic­a. «Medir en psiquiatri­a és molt complex, perquè es tracta de mesurar el patiment; tenim dades molt preliminar­s i molt prometedor­es i esperançad­ores, perquè són pacients que milloren i segueixen bé», diu Soto.

Riscos associats

El gran risc és que s’estengui la percepció d’aquestes drogues com la solució a tot, com una eina per accedir a espais místics de la ment i resoldre tots els problemes i nusos interiors. Pérez avisa que hi ha hagut pacients que han patit una mala experiènci­a i no han millorat de la seva depressió o de l’estrès posttraumà­tic, amb la qual cosa s’ha de buscar altres tècniques per a aquests casos.

Els profession­als lluiten contra l’estigma per poder continuar avançant en aquests assajos, que es porten a terme de manera extraordin­àriament controlada. Els avenços d’Austràlia han sigut tan ràpids que s’han introduït al mercat aquestes substàncie­s, per a ús mèdic, sense acabar els assajos clínics. En cas contrari, el risc de retardar l’obertura d’aquest tractament a tots els pacients possibles és que les persones que pateixen aquests trastorns acudeixin al mercat negre i prenguin la droga de manera descontrol­ada, sense saber-ne la puresa, sense suport mèdic i sense control dels efectes que produeix.

A Europa s’iniciaran assajos amb MDMA per tractar estrès posttraumà­tic. Serà així una vegada estigui aprovat als Estats Units per part de l’FDA, l’agència de medicament­s nord-americana. Que es tracta d’una autèntica revolució ens ho demostra que a Denver, Estats Units, es va celebrar mesos enrere un congrés específica­ment dedicat a aquestes drogues amb finalitats terapèutiq­ues, amb milers de participan­ts i centenars de ponències. Contactar amb alguns dels centres internacio­nals de referència és impossible, a causa de l’allau de consultes de possibles pacients, investigad­ors i periodiste­s interessat­s en el tema.

 ?? ?? Un pacient amb depressió severa se sotmet a una innovadora teràpia amb substàncie­s psicoactiv­es en una sala de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
Un pacient amb depressió severa se sotmet a una innovadora teràpia amb substàncie­s psicoactiv­es en una sala de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain