El Periódico - Català

Aragó, Pau Claris i València, els carrers amb més

Un estudi de la UAB a partir de dades de l’última dècada revela una realitat òbvia que val la pena recordar: com menys cotxes hi ha, millor és la qualitat de vida dels ciutadans.

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

Ara que es parla de netejar els edificis de la plaça Reial, els convidem que facin un tomb per València i es fixin en les façanes. Els immobles que donen a aquesta artèria exhibeixen un aspecte cendrós, desgastat. És la contaminac­ió, l’alè dels motors de combustió dels cotxes, el que embruta i treu brillantor als carrers.

Un estudi de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB) ha recollit les dades de l’última dècada quant a pol·lució, soroll i sinistrali­tat. Pau Claris, juntament amb València i per descomptat Aragó, són les pitjors artèries de la ciutat.

La investigac­ió és del Grup d’Estudis de Mobilitat, Transports i Territori (GEMOTT) del departamen­t de Geografia de la UAB. Al capdavant d’aquest treball és el geògraf i expert en mobilitat Samuel Nel·lo Deakin, un treball que forma part del projecte Transequi, amb el qual es pretén «explorar les implicacio­ns de les actuacions de pacificaci­ó del trànsit sobre l’equitat interveïna­l, prenent l’Eixample com a cas d’estudi».

L’Eixample és el districte amb menys verd per habitant. Toquen dos metres quadrats per veí, tenint en compte que els escocells, el forat dels arbres, compten com a zona verda, com també ho és la gespa sobre la qual passa el tramvia en alguns trams. Per comparar, i traient els barris que tenen Collserola i Montjuïc, a Sant Martí en surten 7,7 m² i a Sant Andreu, 4,2 m². La mitjana de la ciutat és de 7 m², una ridiculesa que per la part baixa només se supera en ciutats d’allò més grises com Atenes.

A través de les dades que registra el consistori, els investigad­ors analitzen l’evolució de la contaminac­ió, el soroll i la sinistrali­tat, i reflexione­n sobre el paper que ha tingut la progressiv­a pacificaci­ó de carrers. Quant al brogit, gairebé no s’han notat diferèncie­s. Amb dades del 2009, 2012 i 2017 (anys en què es va actualitza­r el denominat mapa del soroll de Barcelona), Balmes i Aragó sempre han ocupat els dos primers llocs, amb registres molt per sobre dels 70 decibels quan la recomanaci­ó de l’OMS quant a l’exposició mitjana màxima al trànsit motoritzat és de 53 dB. També Aribau, Pau Claris o València superen els 70 dB.

Més vehicles elèctrics

És possible que els resultats variïn substancia­lment quan es torni a fer el càlcul. Perquè hi ha molts més vehicles elèctrics i perquè es podrà veure l’efecte de la superilla de Sant Antoni i dels quatre eixos verds de l’Eixample (Consell de Cent, Girona, Rocafort i Comte Borrell).

També perquè, per primera vegada, el cotxe ja suposa menys del 20% del total de desplaçame­nts a Barcelona. L’evolució del 2009 al 2017 demostra que els carrers pacificats, com Enric Granados, així com els més perifèrics de l’Eixample, són cada vegada més silencioso­s (nits de restauraci­ó i terrasses al marge).

L’evolució de la contaminac­ió no s’entén sense recordar dos elements. Primer, l’evolució del sector automobilí­stic, amb vehicles cada vegada menys bruts i fins i tot elèctrics. I segon, la Zona de Baixes Emissions (ZBE), implantada el gener del 2020. Des del 2017 els vehicles més contaminan­ts, sense distintiu ambiental o etiqueta B, han passat de representa­r el 61% a ser només el 19,3% del parc circulant (no s’ha de confondre amb els matriculat­s i fitxats per la DGT). Una reducció del 70%.

L’any passat va ser el primer exercici en què Barcelona va complir els límits de pol·lució marcats per la UE, tot i que encara s’està molt lluny dels nous

 ?? Zowy Voeten ?? Trànsit al carrer d’Aragó.
Zowy Voeten Trànsit al carrer d’Aragó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain