El Periódico - Català

L’FMI alerta de noves pujades dels preus per la inestabili­tat geopolític­a

▶ L’organisme financer afirma que els indicadors apunten a un «aterratge suau» de l’economia mundial L’anàlisi situa Espanya entre els pocs països que aquest any creixeran més del previst

- AGUSTÍ SALA

La directora gerent del Fons Monetari Internacio­nal (FMI), Kristalina Georgieva, ho va advertir la setmana passada. I l’informe de Perspectiv­es econòmique­s mundials, presentat ahir a Washington amb motiu de l’assemblea de primavera d’aquest organisme i del Banc Mundial, incideix en aquest aspecte: «Encara no hem arribat al final» en el combat contra l’escala de la inflació, tot i que les perspectiv­es «són encoratjad­ores».

Aquesta apreciació suposa una certa galleda d’aigua freda per als que esperen l’inici d’una etapa de baixades dels tipus d’interès als EUA per part de la Reserva Federal; i a la zona euro, amb el Banc Central Europeu (BCE), que va obrir la porta a començar a relaxar la política monetària a partir del juny. En tot cas, els pròxims moviments dels bancs centrals estaran molt vinculats a l’evolució que experiment­i el nivell general de preus.

Capacitat de resistènci­a

1,4 0,7

−0,5 0,7

−0,3 0,0

−0,4 0,7

−0,3

−1,0 baixi al 6,8% el 2023, al 5,9% el 2024 i al 4,5% el 2025, les guerres a Ucraïna i Gaza poden provocar noves escalades dels preus, que en l’actualitat s’estan moderant per «la dissipació dels xocs de preus de l’energia». A més, persisteix la inflació dels serveis, que és «obstinadam­ent elevada en alguns casos». I tot això suposaria més combustibl­e amb una inflació subjacent, la més estructura­l, que exclou els aliments no elaborats o l’energia, persistent en països amb escassetat de mà d’obra. En el cas d’Espanya, la previsió és que l’índex general de preus baixi del 3,4% de l’any passat al 2,7% aquest any i al 2,4% el següent.

Els experts alerten que a la Xina el creixement pot trontollar per la seva crisi immobiliàr­ia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain