El Periódico - Català

El més profession­al dels aficionats

El fons de 25.000 imatges aconseguid­es pel barceloní Rossend Torras, un òptic i venedor de material fotogràfic amb ànima de fotoperiod­ista, s’exhibeix per primera vegada al Palau Robert.

- ERNEST ALÓS

El 2009, en col·laboració amb el MNAC, EL PERIÓDICO va llançar la campanya Fem memòria, un crida per reunir fotografie­s de la Guerra Civil realitzade­s per ciutadans anònims, com a complement a l’exposició sobre Robert Capa al Palau Nacional. La resposta va superar les expectativ­es, amb 800 imatges. Però n’hi va haver algunes que van posar en alerta la companya Eva Melús: fotografie­s d’una excepciona­l qualitat de les esglésies incendiade­s el juliol de 1936 i de l’entrada de les tropes de Franco a Barcelona el 26 de gener de 1939 enviades per un lector, Francesc Sans. L’autor era el seu finat sogre, Rossend Torras Mir (1907-1996). Va resultar que aquesta era només la punta de l’iceberg d’un arxiu de 25.000 fotografie­s i 110 pel·lícules, guardades (com continua encara ara, custodiat per la seva filla Isabel Torras i el seu gendre) en un domicili particular. Imatges de grans moments de la república i la Guerra Civil, però també paisatges i escenes costumiste­s, espectacle­s, festes populars, retrats sofisticat­s, circuits de carreres, piscines i gimnasos. Es tracta del fons del més profession­al dels fotògrafs aficionats catalans, que 15 anys després, finalment, es mostra en una exposició, Vides entre dictadures, oberta fins al setembre al Palau Robert, i en un llibre publicat pel Memorial Democràtic.

Tot el que passava

Rossend Torras Mir va ser un fotògraf actiu en l’associacio­nisme fotogràfic dels anys 20 i 30, del qual van sorgir alguns fotoperiod­istes com Agustí Centelles o Antoni Campañà. Soci de l’Agrupació Fotogràfic­a de Catalunya, del RACC i del Centre Excursioni­sta de Catalunya, la biografia de Torras explica què el diferencia d’altres fotògrafs amateurs o dels pictoriali­stes que es movien en el cercles dels concursos.

Propietari de Casa Torras, un comerç d’articles d’òptica i fotografia al número 83 de Gran de Gràcia, amb una sucursal al carrer Jaume I, també importador i fabricant d’artefactes electromec­ànics i material de revelatge amb la marca Tomir, Torras podia permetre’s disparar amb la seva càmera tot el que passava per davant dels seus ulls curiosos, gairebé com ho permet ara la fotografia digital. Fins i tot amb l’onerosa tècnica de l’autocrom, que perme

La seva tècnica era impecable i els seus interessos, a més de diversos, pròxims als fotoperiod­istes

 ?? ?? D’esquerra a dreta i de dalt a baix, destrucció a Santa Maria del Pi (juliol de 1936); l’alcalde de Barcelona, Miquel Mateu, durant el primer ofici públic de Setmana Santa (29 de gener de 1939); banyistes a la Barcelonet­a; el tramvia de la línia 21 a Gran de Gràcia (1925); dones rentant la roba a Tossa de Mar (1928), i la piscina dels banys de Sant Sebastià de la Barcelonet­a (1930).
D’esquerra a dreta i de dalt a baix, destrucció a Santa Maria del Pi (juliol de 1936); l’alcalde de Barcelona, Miquel Mateu, durant el primer ofici públic de Setmana Santa (29 de gener de 1939); banyistes a la Barcelonet­a; el tramvia de la línia 21 a Gran de Gràcia (1925); dones rentant la roba a Tossa de Mar (1928), i la piscina dels banys de Sant Sebastià de la Barcelonet­a (1930).
 ?? Rossend Torras ??
Rossend Torras
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain