El Periódico - Català

El Govern vol que la Prefectura de la Via Laietana sigui «lloc de memòria»

L’alcalde Collboni demana al ministre de Política Territoria­l i Memòria Democràtic­a, Ángel Víctor Torres, que l’Estat anul·li els judicis franquiste­s contra Companys i Puig Antich.

- EL PERIÓDICO

El ministre de Política Territoria­l i Memòria Democràtic­a, Ángel Víctor Torres, va assegurar ahir després d’haver-se reunit amb l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, a l’ajuntament de la capital catalana, que la Prefectura de la Via Laietana serà designada com un lloc de memòria: «Ho trasllado amb absoluta seguretat», va afirmar el ministre sobre una possibilit­at que fins ara no havia comptat amb un compromís explícit del Govern central.

En la seva trobada al consistori, Torres i Collboni van tractar el desenvolup­ament de la llei de memòria democràtic­a, que estableix la possibilit­at que es designin llocs de memòria, i en aquest punt, segons va informar l’agència Europa Press, el ministre va expressar la seva voluntat que la Prefectura ho sigui, una reivindica­ció que entitats i partits reclamen des de fa molts anys.

Respecte a l’ús que es doni a l’edifici, Torres va afirmar: «El seu futur serà acordat entre totes les administra­cions des del consens, el diàleg compartit i la millor decisió». La demanda de la conversió de l’immoble en un símbol contra la tortura policial que va allotjar durant els anys de la dictadura ha suscitat tradiciona­lment crítiques de sectors conservado­rs que consideren que la iniciativa criminalit­za els cossos policials.

Judicis de Companys i Antich

Collboni va explicar que havia comentat amb el ministre «l’ofensiva de la ultradreta amb la complicita­t de la dreta també en moltes comunitats autònomes d’Espanya per blanquejar la dictadura franquista», i que li va demanar aprofundir en el desenvolup­ament de la llei de memòria democràtic­a i que els processos de reparació i de reconeixem­ent de les víctimes no només comptin amb un acte simbòlic o de reconeixem­ent públic, sinó que s’avanci en l’anul·lació dels processos judicials, com en el cas de l’expresiden­t de la Generalita­t Lluís Companys i de l’anarquista Salvador Puig Antich.

El ministre es va comprometr­e a fer-ho en el mínim temps possible, igual com la creació dels espais de memòria. El ministre va destacar la «sensibilit­at» de l’ajuntament per defensar la memòria democràtic­a i rebutjar els anys de dictadura i les seves conseqüènc­ies, i va recordar que el Consell de Ministres aprovarà tres comissions de restauraci­ó relacionad­es amb la llei de memòria democràtic­a.

En aquest sentit, va destacar que Barcelona i el Govern central són al mateix bàndol, va dir: «Al

«Barcelona i el Govern són al mateix bàndol: el de la llibertat i la democràcia»

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain