El Periódico - Català

Vox resisteix al Parlament basc i manté el seu escó per Àlaba

Després de mesos acumulant crisis electorals, l’extrema dreta aconseguei­x retenir la seva representa­ció a Vitòria

- PALOMA ESTEBAN Joan López Alegre

Vox va aconseguir ahir retenir el seu escó per la província d’Àlaba, l’únic escó que tenia al Parlament basc. El partit de Santiago

Abascal va tallar d’aquesta manera la seva crisi electoral i continua tenint representa­ció parlamentà­ria al País Basc.

Es tracta d’un fet gens que no és menyspreab­le tenint en compte que tot apuntava que continuari­a la debacle electoral que va començar a Galícia al febrer. La ultradreta resisteix, així, en un lloc particular­ment difícil amb la mateixa candidata, Amaia Martínez. A més, en vots també aconseguei­x superar el 2%, quan fa quatre anys es va quedar en l’1,9%. Abascal va viatjar a Vitòria ahir per fer el seguiment de la nit electoral, i això ja apuntava que en el seu partit sí que confiaven a resistir.

Fre a la caiguda

La realitat és que el PP aspirava a acabar amb Vox electoralm­ent, però no ho ha aconseguit. Tot i així, el partit d’Alberto Núñez Feijóo també suma un escó respecte al 2020, arribant als 7 representa­nts. En les eleccions generals de juliol, Vox va mantenir la tercera posició, però va perdre 19 escons. Després va venir Galícia amb males notícies per a ells. I ara, a Euskadi, com a mínim, ha posat fre a la seva caiguda.

Els mundials d’escacs es juguen en diverses partides, el guanyador s’emporta un punt i, en cas que cap dels contendent­s posi en perill el seu l’adversari, es firmen taules i es reparteixe­n mig punt a cada un. Això és el que ha passat en les eleccions basques. Ara queden dues partides per jugar, la primera, el 12 de maig a Catalunya, i l’última, el 9 de juny a Europa.

El tòpic que en la nit electoral tots els partits, sigui quin sigui el resultat, es declaren guanyadors, en aquesta ocasió, és cert. El PNB va guanyar les eleccions i va arrasar en les enquestes. Bildu va pujar a base de menjar-se Podem. El PSE i el PP guanyen diputats, i Vox i Sumar aconseguei­xen un escó. Tothom content.

El que té més motius per a la celebració és Pedro Sánchez. Per al president del Govern, la victòria de Bildu hauria sigut incòmoda, el retrocés del PNB el fa més decisiu al País Basc i, el que és més important, no altera l’estatus dels seus pactes a Madrid. La nit electoral li va donar a Sánchez una altra gran notícia: el PNB no el podrà trair a Madrid perquè els seus diputats i els del PP són insuficien­ts per mantenir els jeltzales a Ajuria Enea.

El PP salva els mobles a l’haver guanyat un diputat, però per als de Feijóo la nit és agredolça perquè Vox es manté en el parlament de Vitòria i no han aconseguit el seu objectiu de poder condiciona­r el govern PNB-PSE.

El nacionalis­me creix de 52 a 54 escons; el PNB pot continuar afirmant que és la força més votada en totes les eleccions autonòmiqu­es des de 1980, però la seva hegemonia s’esquerda per l’impuls de Bildu, reforçat pel cabal de vots procedent de Podem, que ha perdut tots els diputats.

Els partits nacionalis­tes sumen 700.000 vots davant els 300.000 del PSE, PP, Vox i Sumar. Si tots els que han votat Pradales i Otxandiano fossin independen­tistes, faria anys que el País Basc està separat d’Espanya, però aquestes eleccions s’han lliurat en el camp de batalla de la vida quotidiana i no en el de la identitat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain