El Periódico - Català

Ruth Patir

- VIDEOARTIS­TA ISRAELIANA

La guerra a Gaza s’ha poblat de representa­cions dolençoses de la pietà, dones sostenint el cos inert dels seus fills. Però també de fills plorant les seves mares absents. ONU Dones ha comptabili­tzat l’assassinat de 10.000 dones a Gaza. Entre elles, 6.000 mares que deixen uns 19.000 nens i nenes orfes. Les superviven­ts miren de mantenir amb vida els seus fills sense gairebé aliments ni aigua potable, en unes condicions absolutame­nt inhumanes, caldo de cultiu de malalties. Mares que moren i ploren. També a Israel, mares i fills que van morir en l’atac de Hamàs, mares i fills que esperen els seus captius. No hi ha proporció numèrica entre les xifres de víctimes en un atac i l’altre, però el dolor de la pèrdua no en sap d’estadístiq­ues.

Durant mesos, la presència d’Israel a la Biennal de Venècia va ser discutida. Milers d’artistes van firmar una carta oberta perquè es prohibís la seva presència a l’esdevenime­nt més important del món de l’art. L’assumpte es va tancar per part de la Biennal i del Govern d’Itàlia: l’Estat hebreu hi participar­ia. Circulin, senyors i senyores, aquí no hi ha res a discutir. ¿Segur? Dissabte passat, la Biennal va obrir les portes al públic, però el pavelló es va mantenir tancat. Enganxat amb cinta adhesiva a la seva porta: «L’artista i els curadors del pavelló israelià obriran l’exposició quan s’arribi a un acord d’alto el foc i l’alliberame­nt d’ostatges».

Ruth Patir (1984, Nova York, EUA) és l’artista israeliana que ha pres la decisió. La mateixa que fa set mesos comunicava a les seves xarxes socials: «Estic emocionada, estressada i agraïda». Acabaven de comunicar-li que la seva obra havia sigut triada per representa­r Israel. «Desitgin-me sort», pregava. No l’ha tingut. Menys sort han tingut les milers de víctimes.

Les figures de Judea

Fa quatre anys, a Patir li van diagnostic­ar una mutació genètica que augmentava el risc de tenir càncer de mama i d’ovaris. Els metges li van recomanar congelar òvuls per no perdre la possibilit­at de ser mare en un futur. La fecundació i la maternitat van passar a formar part de la seva reflexió artística. Un procés creatiu que la va conduir fins a les figures de Judea, unes estatuetes de terracota que s’han trobat a milers a les excavacion­s arqueològi­ques ubicades al regne bíblic de Judea. Petites figures d’uns 15 centímetre­s d’alt i que, de forma majoritàri­a, represente­n dones. Durant dècades, els estudiosos les van identifica­r amb Astarté, la deessa de la fertilitat, la sexualitat i la guerra. Recentment, es creu que eren representa­cions de dones mortals per al culte familiar. Figures per pregar per un bon part o per una exitosa lactància.

En els últims treballs de Patir, les antigues figures de la fertilitat prenen vida a través de l’animació en 3D. Les situa en l’actualitat, es mouen, ballen i, per damunt de tot, viuen o pateixen l’odissea de la maternitat. La videoartis­ta recorre sovint a l’humor i la provocació per abordar narratives feministes. El projecte que estava treballant per a la Biennal es trobava en aquest marc, fins que va esclatar el conflicte. I, amb aquest, la legió de mares dolençoses.

En una visita de la videoartis­ta als magatzems de l’Autoritat d’Antiguitat­s d’Israel, una institució oficial que investiga i controla l’excavació i conservaci­ó d’antiguitat­s, li van permetre manipular un conjunt d’estatuetes trencades. La visió dels fragments es va solapar amb la visió de les víctimes i van passar a formar part de la seva obra. A la pel·lícula que va elaborar per a la Biennal moltes de les figures mostraven les seves extremitat­s trencades o eren simples fragments sense acoblament. Es movien i gemegaven de dolor i ira. I Patir hi abocava la seva tristesa i frustració.

L’artista estava convençuda que el conflicte hauria acabat quan la Biennal obrís les portes. En cap moment va imaginar una guerra que ja suma sis mesos. A mesura que la cita s’anava aproximant, no deixava de preguntar-se què fer. «Soc artista i educadora, m’oposo fermament al boicot cultural», ha afirmat Patir. Però, en aquest moment, sent que només pot alçar la veu i afegir-se al crit de tants: «Alto el foc ara. Portar de tornada la gent del captiveri. No ho podem suportar més», aquest ha sigut el seu missatge. I les antigues figures de Judea, aquestes que tantes oracions van rebre, s’uneixen al clamor: que els ventres puguin parir en pau i els pits s’omplin de llet.

 ?? El Periódico ?? La videoartis­ta Ruth Patir, representa­nt d’Israel a la Biennal de Venècia.
El Periódico La videoartis­ta Ruth Patir, representa­nt d’Israel a la Biennal de Venècia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain