El Periódico - Català

El PSC defensa «transforma­r» Espanya en un Estat federal

Els socialiste­s aposten per una «desconcent­ració del poder judicial» que permeti a les autonomies elegir els jutges

- SARA GONZÁLEZ

El PSC va fer públic ahir el programa electoral amb què es presenta al 12M. El projecte que està disposat a impulsar Salvador Illa té com a marc més autogovern i nou finançamen­t dins dels marges de l’Estatut vigent.

Illa desempolse­ga el concepte de l’Espanya federal amb l’objectiu de desactivar l’auge independen­tista i articular l’Espanya plurinacio­nal que encapçala Pedro Sánchez. El programa recull l’impuls de la «transforma­ció progressiv­a de l’Estat de les autonomies en un Estat federal» i recupera l’horitzó de la reforma federal de la Constituci­ó. Per a això, defensa una «desconcent­ració del poder judicial» que permeti a les autonomies elegir jutges i magistrats, així com potenciar el «govern compartit» dotant els territoris de més protagonis­me en la presa de decisions estatals.

La «hisenda federal» és a la base del model de finançamen­t que encapçala el PSC, que posa negre sobre blanc la seva aposta per crear el consorci tributari compartit entre la Generalita­t i l’Estat que té l’aval de l’Estatut. Aquest òrgan pretén que «recapti i gestioni tots els impostos» que es generin a Catalunya. La proposta es queda curta per als independen­tistes, però Illa sap que no tots els barons socialiste­s la veuen amb bons ulls.

Sistema de finançamen­t

El principi d’ordinalita­t queda també explicitat, així com posar fi al dúmping fiscal fixant per a totes les autonomies uns límits. A més, el partit s’ha compromès a posar fil a l’agulla per renovar el sistema de finançamen­t durant els 100 primers dies del Govern.

El PSC esquiva fer referència al «trilingüis­me» a les escoles, sabent que es tracta d’un concepte de Ciutadans. La fórmula per esquivar-lo és posar èmfasi en la necessitat d’«impulsar» l’anglès. Sense embuts, recupera la inversió de 1.704 milions d’euros per ampliar l’aeroport del Prat i convertir-lo en un «hub internacio­nal». A més, té el propòsit d’incorporar 570 mossos cada any durant la legislatur­a perquè el cos tingui 22.000 agents el 2028. I aposta per la creació d’una unitat especial per fer front a les màfies, la multireinc­idència i les ocupacions il·legals.El PSC, a més, promet que el primer decret que aprovarà és el de la inversió de 3.500 milions contra la sequera fins a l’any 2030.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain