El Periódico - Català

Els EUA ajudaran amb 95.000 milions de dòlars Israel, Ucraïna i Taiwan

Biden exigeix al Govern de Netanyahu que permeti l’entrada a Gaza de l’assistènci­a humanitàri­a de Washington

- IDOYA NOAIN

Després de mesos als llimbs per les guerres intestines republican­es, l’última partida d’ajuda dels Estats Units a Ucraïna, de gairebé 61.000 milions de dòlars, va rebre finalment ahir la llum verda al Congrés. L’aprovació representa no només un alleujamen­t per a Kíiv davant la invasió de Rússia, sinó una important victòria per a Joe Biden.

Tres dies després que la Cambra baixa aprovés aquesta assistènci­a, així com dos paquets més de 26.400 milions per a Israel i 8.100 milions per a Taiwan i la regió de l’Indopacífi­c, el Senat va ratificar el paquet general de 95.300 milions de dòlars amb 79 vots a favor i 18 en contra. Ara Washington accelerarà les transferèn­cies d’armes a Ucraïna, que el Departamen­t de Defensa està preparat per començar a enviar aquesta mateixa setmana. «Aquesta legislació crítica farà la nostra nació i el món més segur així que donem suport als nostres amics que es defensen de terroriste­s com Hamàs i tirans com Putin», va manifestar Biden. Rússia va contestar fins i tot abans que es produís la votació amb una amenaça d’intensific­ar els atacs a Ucraïna com a resposta al suport reforçat de Washington i altres aliats.

Picada d’ullet a Donald Trump

A més, i juntament amb una nova ronda de sancions a l’Iran o la confiscaci­ó de béns congelats a Rússia per finançar part de l’ajuda a Ucraïna, la legislació fa una picada d’ullet a una petició que va realitzar l’expresiden­t i candidat republicà Donald Trump i té una provisió que estableix que els 9.500 milions d’ajuda econòmica a Kíiv estiguin formulats com un préstec. Qui sigui president el 2026, no obstant, podrà perdonar la devolució a partir de llavors segons la llei.

Biden va exigir també al Govern israelià que permeti l’entrada a la Franja de Gaza de la nova ajuda humanitàri­a als palestins que acaba d’aprovar el Congrés nordameric­à. «Israel ha d’assegurar-se que aquesta ajuda arribi als palestins de Gaza sense demora», va dir a la Casa Blanca. En concret, aquesta legislació inclou 26.400 milions en ajuda militar a Israel i assistènci­a humanitàri­a per a civils en zones de conflicte, inclosa la Franja de Gaza, que està en risc de fam.

Biden va afegir que aquesta ajuda destinada a Gaza anirà a parar en mans de «persones innocents que estan patint greument les conseqüènc­ies del que Hamàs va iniciar» amb el seu atac del 7 d’octubre contra Israel, en el qual van morir 1.200 persones i 230 més van ser segrestade­s. El president dels EUA, no obstant, va reiterar el seu suport al seu principal aliat al Pròxim Orient. «El meu compromís amb Israel és infrangibl­e», va emfatitzar el líder nord-americà.

 ?? Elizabeth Frantz / Reuters ?? Joe Biden, durant la roda de premsa després de segellar l’acord, ahir a la Casa Blanca.
Elizabeth Frantz / Reuters Joe Biden, durant la roda de premsa després de segellar l’acord, ahir a la Casa Blanca.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain