El Periódico - Català

El Barça es fa trampes

- José Sámano

l’equip blaugrana va ser remuntat. Cal filar molt prim per sostenir la conspiraci­ó de totes les conspiraci­ons. Tan sibil·lines que es van demorar fins a l’últim segon en els dos partits de Lliga amb el Reial –dues bellinghad­es terminals– i fins a la pròrroga en el duel coper amb els nois d’Ernesto Valverde.

Costa creure un complot semblant contra els barcelonis­tes quan Xavi s’ha convertit en el segon tècnic culer que perd quatre clàssics consecutiu­s. L’únic precedent, Patrick O’Connell entre el 1935 i el 1940. Resulta marcià concebre que un equip que porta un curs amb 35 victòries, nou empats, dues derrotes, 11 remuntades i un envit guanyador contra el campió d’Europa no mereixi aquesta Lliga. Una Lliga en la qual només va ensopegar amb l’Atlètic fa set mesos.

És ulcerós digerir tal conjura antiblaugr­ana quan un fitxatge a la carrera de 60 milions (Vitor Roque) no surt de la cambra fosca ni per ensenyar un dit petit contra el PSG i el Madrid. Quan un altre reclutat al principi de temporada (Cancelo) entronitza Dembélé i Lucas Vázquez. Es pot reparar en les suplències d’Oriol Romeu, Iñigo Martínez i Joao Félix, els altres afiliats junt amb un Gündogan amb poc parentiu amb el del City. Menys per cantar les veritats a Araujo.

A la Sibèria futbolísti­ca

¿Quina maquiavèl·lica connivènci­a, de la UEFA o l’RFEF, hi va haver en les patacades amb l’Anvers, el Xakhtar, el Girona, el Vila-real o el Granada? El Barça acabarà la temporada en una Sibèria futbolísti­ca per errors propis, no perquè a Lamine se li discuteixi un gol com al seu dia a Michel contra el

Brasil al Mundial 86 i a Lampard contra Alemanya el 2010, revers del concedit a Geoff Hurst a la final del 66 a Wembley. En el cas de Lamine, en temps de tecnologia suprema, el nyap cal atribuir-lo a la patronal, en la qual el Barça no és un foraster.

Aplaudir sense miraments un possible error arbitral fa posar vermell. Però maquilla aquests dies de refutacion­s i cops de volant. De moment, l’única mesura davant un curs en blanc ha sigut un sainet videogràfi­c de Laporta. El mateix que va proclamar amb accent mascle que amb ell perdre tindria conseqüènc­ies. No va aclarir que, pel que sembla, només per al sector arbitral. Que, per molt deficient que sigui el tinglado – apadrinat durant 17 anys per un assalariat blaugrana–, és el mateix amb el qual el Barça va aixecar l’última Lliga. El mateix gremi del qual s’«avergonyei­x» Xavi, a qui ja no li pesa l’entorn i, sobtadamen­t, sembla compensar-lo un càrrec amb el qual no disfrutava. ¡Com ha canviat la història! Menys la del victimisme abolit per Johan Cruyff, al llegat del qual només s’agafen Laporta i companyia quan els convé.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain