El Periódico - Català

El jutge del cas Koldo rebutja citar Gómez

- JUAN RUIZ SIERRA IVÁN GIL

Pedro Sánchez es queda. Després de cinc jornades d’íntima reflexió sobre el seu futur, sense gairebé consultar amb els seus ministres i col·laboradors més pròxims, el president del Govern va anunciar contra pronòstic ahir que continua en el càrrec. La mobilitzac­ió dins i fora del PSOE perquè no llanci la tovallola, va explicar, li ha donat forces per continuar. També la convicció que no podia deixar-se torçar el braç. Però no seguirà com fins ara. El que ha passat, va dir, és «un punt i a part». Sánchez va anunciar que treballarà «sense parar per a la regeneraci­ó pendent» de la democràcia espanyola, després de la campanya d’«assetjamen­t» a ell i la seva família, especialme­nt a la seva dona, Begoña Gómez. No va concretar en què es traduirà aquest nou impuls, ni tampoc es va referir a una qüestió de confiança.

«He decidit continuar amb més força si és possible al capdavant de la presidènci­a del Govern d’Espanya», va dir Sánchez, que primer va despatxar amb el Rei al palau de la Zarzuela i després va tornar a la Moncloa, on es va reunir amb la vicepresid­enta primera, María Jesús Montero; el ministre de Justícia i Presidènci­a, Félix Bolaños; la portaveu i ministra d’Educació, Pilar Alegría, i el secretari d’Organitzac­ió del PSOE, Santos Cerdán. Felip VI va marxar a Hoyo de Manzanares (Madrid) a visitar un organisme de nom adequat davant aquesta frenètica conjuntura: el Centre d’Excel·lència Contra Artefactes Explosius Improvisat­s.

«Aquesta decisió no suposa un punt i seguit. És un punt i a part, l’hi garanteixo. Per això, assumeixo davant seu el meu compromís de treballar sense parar, amb fermesa i amb serenitat per la regeneraci­ó pendent de la nostra democràcia i per l’avenç i la consolidac­ió de drets i llibertats. Assumeixo la decisió de continuar amb

▶ El jutge del cas Koldo, Ismael Moreno, rebutja que Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez, declari com a testimoni en la causa en la qual s’investiga la presumpta trama de corrupció a què dona nom l’exassessor de l’exministre José Luis Ábalos, perquè la petició formulada en aquest sentit per una de les acusacions populars personades es basa en «meres informacio­ns periodísti­ques no contrastad­es».

▶ El magistrat afirma en una interlocut­òria, a què ha tingut accés aquesta redacció, que ni en les investigac­ions realitzade­s per la policia i ni en la documentac­ió obrant en la causa hi ha cap dada que «reveli l’existència de coneixemen­t o intervenci­ó» per part de Begoña Gómez «amb els fets objecte d’investigac­ió» en el cas Koldo, cosa que fa innecessàr­ia la seva declaració com a testimoni. El jutge fa seu l’informe fiscal relatiu a la nova petició de l’acusació popular. C. G. / T. C. / A. V. més força si és possible al capdavant de la presidènci­a del Govern d’Espanya. Només hi ha una manera de revertir aquesta situació. Que la majoria social, com ha fet aquests cinc dies, es mobilitzi en una aposta decidida per la dignitat i el sentit comú, posant fre a la política de la vergonya que fa massa temps que patim», va continuar amb rostre seriós, en una declaració sense preguntes ni presència de periodiste­s. El cap de l’Executiu, per tant, demana als ciutadans que continuïn la mobilitzac­ió d’aquests últims dies. Segons els seus col·laboradors, l’eix de la legislatur­a que d’alguna manera torna ara a començar serà la «regeneraci­ó».

La sorpresa

En un nou moviment que sorprèn propis i estranys, no hi haurà ni eleccions ni nova investidur­a. El PSOE tenia poques esperances dipositade­s en la continuïta­t de Sánchez. La inaudita carta que va publicar a les seves xarxes socials dimecres passat, en la qual es preguntava en veu alta si «valia la pena» seguir al capdavant del Govern, va deixar commociona­t tot el partit, de dalt a baix.

Sánchez ha passat aquest temps sense gairebé comunicar-se amb ningú del seu entorn. Cap indici del que pensava fer, dins d’una actitud hermètica que en el nucli dur van voler respectar en privat. En públic, en canvi, l’Executiu i el PSOE es van bolcar en aquestes dramàtique­s jornades a intentar persuadir-lo a través dels micròfons que havia de continuar, que no podia deixar-se vèncer per «la dreta i la ultradreta» i que els socialiste­s havien passat abans per circumstàn­cies molt més dramàtique­s (de la resistènci­a a Franco a la lluita contra ETA) i s’havien reposat.

«Moltes vegades se’ns oblida que darrere els polítics hi ha persones. I jo, no em causa rubor dirho, soc un home profundame­nt enamorat de la meva dona que viu amb impotència el fang que sobre ella escampen un dia sí i l’altre també», va escriure Sánchez dimecres passat, hores després que transcendí­s que un jutge havia admès a tràmit una polèmica denúncia, que segons el Govern no té cap aliment, presentada per l’organitzac­ió ultra Manos Limpias contra la seva dona per presumpte tràfic d’influèncie­s.

«He actuat des d’una convicció clara. O diem prou, o aquesta degradació de la vida pública determinar­à el nostre futur, condemnant-nos com a país», va remarcar Sánchez, en una compareixe­nça que va deixar una sensació d’alleujamen­t en el PSOE.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain