El Periódico - Català

Els socis li retreuen la falta de propostes després de tenir en suspens el país

ERC denuncia davant la JEC el cap de l’Executiu per «ús electorali­sta» del càrrec

- M. Á. RODRÍGUEZ C. CAMPS / Q. BERTOMEU

Ara falta veure en què es traduirà aquest impuls per la «regeneraci­ó democràtic­a» a què s’ha compromès, cridant també la societat que s’hi afegeixi. Davant les crítiques dels partits (sobretot, els independen­tistes), per la falta de mesures en aquest apartat, Sánchez sempre havia enarborat els estudis de diversos mitjans internacio­nals i think-tanks per concloure que Espanya era una «democràcia plena».

Hores després de la seva declaració a la Moncloa, en una entrevista a La 1, va evitar concretar iniciative­s per avançar en la promesa regeneraci­ó. «Es podria complir la Constituci­ó [amb referència a la renovació del CGPJ], abandonar l’insult a les Corts Generals i des del punt de vista dels mitjans de comunicaci­ó seria bona una reflexió sobre la desinforma­ció», es va limitar a explicar en la primera entrevista després de publicar la carta oberta. En qualsevol cas, es va comprometr­e a transmetre les seves futures iniciative­s en el camp de la regeneraci­ó al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, i a la resta de líders de l’oposició.

En la mateixa entrevista, Sánchez va afirmar que ha viscut «cinc dies molt gratifican­ts» i que va redactar la carta sense consultar-ho als seus col·laboradors ni donar-la a llegir a la seva dona. «La meva dona, després de publicar-la, va ser la primera que em va dir que no dimitís», va afegir.

El president es va referir al crispat clima polític, que s’ha traduït en atacs a les seus del PSOE, «notícies falses» per part de «pseudomitj­ans de comunicaci­ó», insults de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i denúncies com la de Manos Limpias. «Aquests cinc dies no només els necessitav­a jo. També els necessitav­a la mateixa ciutadania», va afegir.

L’única autocrític­a de Sánchez va ser no haver actuat abans davant les notícies falses i l’anomenat lawfare. «No he vist l’envergadur­a del desafiamen­t que teníem per davant, com el fang ha anat colonitzan­t totes les esferes del debat públic», va reconèixer, citant els casos de l’exlíder de Podem Pablo Iglesias; l’exvicepres­identa del País Valencià, Mónica Oltra, i l’exalcaldes­sa de Barcelona, Ada Colau.

El líder socialista diu que els cinc dies han sigut «gratifican­ts» i que «els necessitav­a la mateixa ciutadania»

Pedro Sánchez va anunciar ahir la seva decisió de «parar i reflexiona­r» i no va tardar a comptar amb el suport –més o menys tebi– dels socis del PSOE. No obstant, l’anunci que continuarà en el càrrec, amb el mer compromís d’impulsar una «regeneraci­ó democràtic­a», els va molestar a tots ells. ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, Podem i BNG li van retreure haver mantingut en suspens el país durant cinc dies sota l’amenaça de dimitir i que no hagués posat sobre la taula cap iniciativa per revertir les notícies falses fetes per l’extrema dreta. Sobretot, després que Sánchez els assenyalés com l’origen de la seva decisió de parar.

La vicepresid­enta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, va ser la primera a pronunciar-se. «Si estem en un punt i a part, aquest punt i a part s’ha d’omplir de contingut, d’iniciativa política i de mesures noves», va avisar. No obstant, va ser la més delicada a l’hora de criticar Sánchez. A l’altre costat, i posats en campanya electoral, ERC i Junts van ser els més durs. Els republican­s van presentar davant la Junta Electoral Central (JEC) una denúncia contra el president del Govern per haver fet un «ús dels poders públics amb finalitats electorals». En concret, ERC va denunciar la compareixe­nça de Sánchez per anunciar que continuava, l’entrevista que li va fer TVE per abordar la qüestió i l’enquesta del Centre d’Estudis Sociològic­s (CIS) sobre el tema.

En la mateixa línia es va expressar el secretari general de Junts, Jordi Turull: «Sánchez no ha fet cap proposta per revertir la situació que ha originat la crisi, no ha anunciat cap iniciativa per fer-hi front, cosa que demostra encara més el caràcter electorali­sta de la seva maniobra». A més, va retreure al líder del PSOE que només posés l’accent en la persecució judicial i mediàtica que pateixen alguns polítics quan l’ha afectat a ell.

L’única autocrític­a del cap de l’Executiu va ser no haver actuat abans davant les notícies falses i el ‘lawfare’

Els socis bascos

Les crítiques també li van arribar des dels socis bascos. La portaveu d’EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, va recordar al cap de l’Executiu que esperen «fets i no només paraules» i que «el moment és ara». «Hem assistit a un fet insòlit, que tampoc era necessari per als objectius que públicamen­t [Sánchez] deia perseguir i el millor que es pot dir és que l’episodi ja ha acabat», van ser les paraules del portaveu del PNB a la Cambra baixa, Aitor Esteban.

«No es pot tenir el país en suspens durant cinc dies sense oferir cap solució als grans problemes que té el nostre país», va afirmar Ione Belarra, secretària general de Podem. Néstor Rego, diputat del BNG, es va preguntar si Sánchez, a més de quedar-se, «farà alguna cosa per frenar la dreta i garantir la regeneraci­ó democràtic­a».

 ?? ?? Pedro Sánchez, durant la seva declaració d’ahir a la Moncloa.
Pedro Sánchez, durant la seva declaració d’ahir a la Moncloa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain