El Periódico - Català

«No era necessari»

La decisió de Sánchez ha donat un respir al PSOE, però els grans problemes de la democràcia espanyola –la polaritzac­ió i l’extrema crispació– continuara­n vius.

- Joan Tapia

L’anunci de la possible dimissió de Pedro Sánchez ha commociona­t la societat. Més enllà de la política. Bastants dissabtes compro en un mercat municipal de Barcelona i des de les eleccions catalanes del 2021 mai m’havien preguntat res de política. Però dissabte, a tres dels cinc llocs als quals vaig anar, em van interrogar amb preocupaci­ó sobre el que passaria dilluns. I en vaig tenir prou amb uns minuts veient el madrileny carrer de Ferraz, ple de militants cantant La Internacio­nal, per comprovar la gran emocionali­tat del moment.

El PNB és un bon termòmetre perquè avui –Ibarretxe ja ha passat– és un partit racional de classes mitjanes i com que la seva gran prioritat és Euskadi no és sectari en la política espanyola. Ahir vaig veure un moment a TVE Aitor Esteban, el seu portaveu a Madrid, dient amb aire una mica molest: «Hem assistit a un fet insòlit... No era necessari». Té raó, cinc dies de suspens i... objectivam­ent estem igual. Molts votants –i càrrecs– socialiste­s han fet un sospir de satisfacci­ó. A la dreta creuen que tot ha sigut un altre indigne muntatge de Sánchez. I cridòries a part, els suports de fons no es mouran.

Era difícil creure que Sánchez, que presumeix de resilient i té el seu ADN, dimitís. Un polític que ha lluitat a mort per tornar a ser president –pactant l’amnistia amb Puigdemont malgrat haver quedat segon a les eleccions– no podia deixar de calcular que a les dretes (no només les polítiques) hi hauria els que recorrerie­n a la «persecució sistemàtic­a». Que li dolguin els atacs a la seva dona és molt natural, però a Felipe González el van acusar –a ell– de ser la X del GAL i va aguantar. Almenys en públic. Llavors, ¿operació de supervivèn­cia per no donar les explicacio­ns lògiques, com afirma Feijóo? Potser, però sembla cert que això de Begoña Gómez «l’ha tocat» molt personalme­nt. Per això el «rampell» de la seva carta.

¿Operació de supervivèn­cia? ¿Rampell emocional? És igual. Els suports polítics no canviaran i els atacs seguiran: hi ha comissions d’investigac­ió al Senat i les instruccio­ns judicials són lentes i amb moltes filtracion­s. ¿Què pensar? Ho va dir Aitor Esteban: «No era necessari». Però potser Sánchez se sent reconforta­t pel tancament de files socialista, fins i tot el del sempre disconform­e García-Page.

Sánchez segueix, però sap que ara genera encara més emocionali­tat que abans. Potser per això va prometre que no estem davant «un punt i seguit» sinó «un punt i a part». ¿Presentarà moció de confiança amb un programa de «regeneraci­ó democràtic­a»? Ja ho veurem, però el seu camí continua sent molt estret. I té la majoria que té. Sense ella està perdut. I les reaccions que van demanar ahir Yolanda Díaz (o el més intel·ligent Íñigo Errejón) són somiejos.

Economia i ocupació

Iniciative­s que alteressin el marc europeu i l’equilibri de les empreses no passarien. Primer, perquè serien perilloses per a l’economia i l’ocupació, un flotador del Govern. Segon, perquè el PNB i Junts no les votarien. Atenció a Sánchez Llibre, president del Foment i que va ser un polític clau de CiU, que va recolzar Felipe, Aznar, Rajoy i fins i tot Zapatero. Com el PNB. Sánchez ha de ser, doncs, molt caut davant la fugida cap endavant perquè «el que no pot ser no pot ser i, a més, és impossible». Almenys, amb aquest parlament que l’ha investit.

El gran problema d’Espanya és que la democràcia ni es regenera, ni fins i tot funciona, si el PSOE i el PP no es reconeixen l’un a l’altre. Sánchez vol seguir, d’acord, però no pot argumentar, tot i que fos cert, que no ho és, que Feijóo és la ultradreta. I Feijóo, desconcert­at perquè ja es veia president després de la seva victòria en les municipals, creu que si no liquida aviat Sánchez pot ser víctima d’algú del seu propi partit. I tampoc ha de dir que Sánchez té «tics autoritari­s» com Franco.

Potser la democràcia exigeix –a part que el Consell del Poder Judicial es renovi quan toca– que Sánchez i Feijóo siguin conscients que la dreta (i l’esquerra) també existeixen. Que compten i que ni poden ni han de menystenir-se. Però això, ara com ara, també sembla impossible. Preparem-nos, doncs, per a uns pròxims mesos en què la polaritzac­ió i la crispació no només no baixaran, sinó que poden pujar encara més.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain