El Periódico - Català

Receptes per «regenerar» la democràcia

La falta de concreció de Sánchez sobre els seus plans durant la seva intervenci­ó a la Moncloa va portar les forces que van recolzar la investidur­a a exposar les seves receptes. La reforma del CGPJ encapçala la llista.

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

El president del Govern central, Pedro Sánchez, no va donar detalls ahir de la «regeneraci­ó democràtic­a» que vol posar en marxa. Els seus socis van posar sobre la taula les seves propostes. A més de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), van demanar la reforma de la llei de secrets oficials, entre altres mesures.

REFORMAR EL CGPJ. LLEI DE SECRETS OFICIALS.

La gran majoria de socis van coincidir també a reclamar la reforma de la llei de secrets oficials. Aragonès va recordar que es tracta d’una norma «franquista» aprovada el 1968, quan a la dictadura encara li quedava més d’un lustre per caure. Fa uns mesos, el PSOE es va comprometr­e, per quarta vegada en els últims vuit anys, a modificar la norma i, en la passada legislatur­a, Pedro Sánchez va anunciar que el Govern impulsaria una proposta. No obstant, mai va arribar al Congrés dels Diputats. Actualment, està en tràmit una proposició de llei del PNB, tot i que això no vol dir absolutame­nt res, ja que és la quarta vegada que és acceptada a tràmit amb el vot favorable dels socialiste­s i després sempre ha quedat completame­nt oblidada en un calaix.

MESURES ESPECÍFIQU­ES.

Més enllà de les anteriors propostes, àmpliament compartide­s per la majoria dels socis de l’Executiu, alguna de les formacions va plantejar ahir, després de l’anunci institucio­nal del president, algunes iniciative­s més concretes. Aragonès, per exemple, va demanar «derogar» l’Audiència Nacional

Sumar defensa canviar les majories necessàrie­s per elegir els nous membres del CGPJ

per tractar-se d’un «tribunal franquista» o modificar el delicte de terrorisme, ja que la seva tipificaci­ó ha permès que el Tribunal Suprem hagi obert una causa contra l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont. D’altra banda, Podem va plantejar la necessitat de modificar l’accés a la carrera judicial, tot i que no va hi aportar cap concreció, i una llei de mitjans que «garanteixi la pluralitat davant el domini d’una dreta mediàtica que està en posicions colpistes», va detallar la formació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain