El Periódico - Català

El PSOE trauria 9,4 punts al PP després que Sánchez amenacés de dimitir

Un sondeig del CIS elaborat divendres atorga als socialiste­s el 38,6% dels vots

- EL PERIÓDICO

Fa més de cinc anys que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) està caducat, però el PP es nega a renovar-lo. Tant és així que des de fa mesos ha obligat el PSOE a portar aquesta negociació a la Unió Europea perquè hi hagi un mediador. Alguns dels socis de l’Executiu afirmen que és el moment de fer-hi alguna cosa. La vicepresid­enta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, va defensar ahir reformar la llei per rebaixar les majories necessàrie­s per elegir aquest òrgan i deixar així el PP fora de l’equació. El mateix va defensar la secretària general de Podem, Ione Belarra. Fonts d’EH Bildu també consideren que la renovació del CGPJ és una de les iniciative­s necessàrie­s dins d’una «agenda democratit­zadora», com la plantejada ahir per Sánchez. Per contra, el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, va considerar que «és el menys important» i que hi ha altres vies de treball prioritàri­es.

DEROGAR LA ‘LLEI MORDASSA’.

Sumar, ERC, EH Bildu i Podem

La carta del president del Govern, Pedro Sánchez, en la qual amenaçava de dimitir, cosa que finalment no va passar, hauria provocat un terratrèmo­l en les expectativ­es de vot, segons una enquesta flaix del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS). El PSOE trauria 9,4 punts al PP després d’aquest moviment del líder socialista, quan fa poc més de dues setmanes Alberto Núñez Feijóo avantatjav­a Sánchez en un punt en el baròmetre mensual d’aquest van posar l’accent en la necessitat de derogar la llei de seguretat ciutadana, la coneguda com llei mordassa que va aprovar el PP el 2015. Tant Díaz com Belarra van posar en relleu la importànci­a de modificar aquesta llei després que fa poc més d’un any es desaprofit­és un acord per fer-ho a causa del xoc del PSOE amb ERC i EH Bildu. Les desavinenc­es van girar entorn de quatre assumptes: la prohibició de les pilotes de goma, la rebaixa de les infraccion­s per desobedièn­cia a l’autoritat i les faltes de respecte als agents i, finalment, les devolucion­s en calent de migrants a la frontera.

EL BARÒMETRE ESPECIAL DEL CIS

organisme sociològic.

Segons aquest estudi, realitzat divendres passat, el PSOE es dispararia fins al 38,6% dels vots, sis punts més que en el baròmetre de fa dues setmanes, mentre que el PP cauria fins al 29,2% dels sufragis, quatre punts menys que a principis de mes. Aquest tomb respondria a la maniobra de Sánchez d’obrir un període de reflexió sobre el seu futur i les mobilitzac­ions del socialisme al seu favor, que finalment van desembocar en la decisió del president de no dimitir i seguir al capdavant del Govern. Per a l’elaboració del sondeig es va partir d’una mostra de 1.807 entreviste­s realitzade­s de manera aleatòria i telefònica.

En aquest context, el CIS va plantejar als entrevista­ts un qüestionar­i molt dirigit a ratificar o rebutjar l’estratègia i els plantejame­nts de Sánchez. Quant a la seva decisió final, en aquest sondeig elaborat abans d’anunciar-la, el 36,7% dels espanyols creuen que «hauria d’explicar el que ha passat i continuar governant»; el 23,6% defensen unes noves eleccions «perquè tots els espanyols tinguin la possibilit­at de pronunciar-se sobre què caldria fer davant aquest tipus de situacions»; el 20,9% li reclamen la seva dimissió i l’11,7% són partidaris d’una qüestió de confiança.

La carta divideix les opinions dels espanyols: el 44,6% rebutja el gest i el 43,1%, el recolza. A més a més, el 41,1% dels entrevista­ts creuen que Sánchez té raó en els seus plantejame­nts sobre l’«assetjamen­t» per part de la dreta, però un 38,8% no comparteix aquesta reflexió del líder socialista.

 ?? Jesús Hellín / Europa Press ?? Seguidors de Sánchez a Ferraz.
Jesús Hellín / Europa Press Seguidors de Sánchez a Ferraz.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain