El Periódico - Català

Aragonès obre foc contra Junts al territori de l’expresiden­t

▶ Els republican­s equiparen a Girona el «personalis­me» de Sánchez al del candidat postconver­gent mentre ells parlen «de la gent»

- QUIM BERTOMEU

acord. «Ja estem escarmenta­ts», va dir, malgrat advocar per guardar «a la tauleta de nit» els retrets dels últims anys.

Durant la sessió, Turull també va deixar clares les opinions del seu partit a propòsit dels temes més actuals en l’agenda ciutadana i en els quals EL PERIÓDICO centra aquesta campanya electoral.

Si bé la sequera a Catalunya és una preocupaci­ó majoritàri­a, el secretari va destacar que «els turistes no són els culpables del problema» i va demanar «actuar amb sentit comú i trobar un equilibri» en les restriccio­ns de consum d’aigua. Quant a l’emergència habitacion­al, el secretari general va demanar realitzar una anàlisi exhaustiva de la situació, però va atribuir la «pujada notable dels preus» a l’alta demanda en relació amb la baixa oferta, per la qual cosa va reclamar no criminalit­zar aquelles persones que tenen segones residèncie­s.

També va posar en valor Turull el pacte amb el PSOE per al traspàs de les competènci­es en immigració a Catalunya, tot i que encara es desconeix la concreció d’aquest acord pendent del redactat i la posterior aprovació al Congrés, però en el qual va deixar clar que Junts vol apostar per crear «una agència catalana de la immigració» per «realitzar l’acompanyam­ent del migrant durant tot el procés».

Quant a la situació de l’economia, Turull va sentenciar que «la pressió fiscal de Catalunya és de les més altes d’Europa» i va defensar que toca abaixar els impostos, en especial el de succession­s, per «no penalitzar la cultura de l’esforç».

ERC s’ha vist forçada en els primers dies de campanya a centrar el seu discurs en Pedro Sánchez pel desconcert que va provocar el seu conat de dimissió. Però ahir, aclarida la incògnita sobre el futur del president del Govern espanyol, va decidir començar a obrir foc també contra Junts. Això s’explica, probableme­nt, perquè els republican­s van portar la seva campanya fins a Girona, circumscri­pció fetitxe dels postconver­gents. En les eleccions de fa tres anys, Junts es va imposar amb claredat amb set diputats pels quatre d’ERC. Si Pere Aragonès, el president i candidat republicà a la reelecció, vol revalidar el càrrec, Girona també és una plaça clau.

Els republican­s creuen haver trobat un fil conductor que els funciona per carregar indistinta­ment contra el PSC i contra Junts alhora. Són els seus hiperlider­atges. D’una banda, els socialiste­s amb un Pedro Sánchez que, tot i que no sigui candidat a Catalunya, va monopolitz­ar l’inici de la campanya per la seva situació personal. De l’altra, els postconver­gents, que basen una part important del seu discurs a prometre la tornada de Puigdemont. Aragonès ho va resumir així: «Davant els personalis­mes, davant els que només parlen de Pedro Sánchez i de Carles Puigdemont, nosaltres parlem de la gent». Tots els oradors d’ahir a Girona van parlar de projectes del

Govern executats o en marxa. Com que el públic era gironí, el més repetit va ser la inversió per a l’Hospital Josep Trueta.

I és que Esquerra també creu que té una oferta que considera que no poden igualar ni el PSC ni Junts, o, com a mínim, que no poden imitar. La idea dels republican­s és plantejar que, mentre el PSC és un partit antiprocés i Junts és un partit que ho fia gairebé tot al procés, els republican­s busquen presentar-se com una espècie d’híbrid. És a dir, una formació que combina tant l’aposta independen­tista com també la de parlar de la gestió del dia a dia de la gent. Això li permet mirar d’apel·lar al votant fronterer que té amb Junts i amb el PSC.

Qui ahir ho va explicar de manera més simple va ser el conseller Quim Nadal, exdirigent del PSC ara enrolat en el Govern amb la bandera d’ERC. Segons ell, Esquerra és el partit més ben capacitat per al «mentrestan­t». ¿Què és el mentrestan­t? Governar amb solvència la Generalita­t sense renunciar a l’«ambició nacional» de plantejar, algun dia, un altre embat independen­tista amb un final diferent del que va tenir lloc el 2017. Sense elevar el to, ell va ser el més crític amb el lideratge de Puigdemont: «Volàtil, inconsiste­nt i sense programa».

Com que el míting era a Girona, la província amb més suport a la independèn­cia, el procés va tenir preponderà­ncia en els discursos i ERC també ho va enfocar a marcar perfil respecte a Junts. Els republican­s van reivindica­r que van ser els primers a apostar per la negociació amb el Govern del PSOE i que, amb el pas dels anys i l’amnistia, és un camí que també ha acabat recorrent Junts. La secretària general del partit, Marta Rovira, tampoc va perdre l’oportunita­t de carregar contra els postconver­gents: «Els que abans ens insultaven ara s’asseuen a la mateixa taula de negociació».

Una de les polèmiques que va viure ERC abans de la campanya va ser la no-inclusió en la candidatur­a del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. Es va interpreta­r com una purga perquè fa uns anys va mirar de disputarli a Aragonès el lideratge electoral. Des que va esclatar la polèmica, Aragonès ha intentat a poc a poc treure-li ferro a l’assumpte. Ahir va arribar a l’extrem de ratificar Torrent, que era entre el públic, com a conseller del pròxim executiu català si ell repeteix com a president: «Continuarà en el pròxim Govern», va assegurar.

«Illa mai ha aixecat un dit per tot el que pateixen els catalans», va dir el líder postconver­gent

«Els que abans ens insultaven ara seuen a la mateixa taula de negociació», va dir Marta Rovira

 ?? Glòria Sánchez / Europa Press ?? Pere Aragonès, ahir en el míting de campanya d’ERC a Girona.
Glòria Sánchez / Europa Press Pere Aragonès, ahir en el míting de campanya d’ERC a Girona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain