El Periódico - Català

«Quan deixi la política el meu ego ho portarà genial»

La cap de llista dels Comuns afronta el 12M a ritme de Schubert, Mushkaa i Reincident­s. Albiach inaugura la ronda de converses amb EL PERIÓDICO al mercat de la Boqueria, a Barcelona, on els candidats elaboren un plat que ells han triat.

- GABRIEL UBIETO

«Arròs amb verdures. Res de paella. Una paella mai portaria ceba, quin sacrilegi.» Jéssica Albiach (València, 1979), candidata dels Comuns a la presidènci­a de la Generalita­t, acut a les seves arrels valenciane­s per elegir el plat que ha preparat per a EL PERIÓDICO en la ronda d’entreviste­s a la cuina del mercat de la Boqueria que aquest mitjà inicia amb candidats a les eleccions del 12M. «Un arròs amb verdures és una cosa relativame­nt fàcil, tot i que de vegades l’arròs és una mica traïdor», avisa. Una mica com els avanços electorals, que per més que s’hagin convertit en habituals a Catalunya, sempre són de resultats imprevisib­les.

A la líder dels Comuns l’arròs li evoca aquests àpats familiars del diumenge, en què la seva besàvia i la seva àvia, que es guanyaven la vida cuinant a casa d’altres, posaven la seva mestria al servei dels fogons propis per preparar paella, fideuà o arròs del senyoret, tot i que ella confessa que l’arròs al forn era el seu preferit. D’aquestes taules també en recorda les croquetes, els canelons o les creïlles (patates) a la vinagreta. Aquest últim va ser l’últim plat que li va cuinar l’àvia pocs dies abans de morir, ja fa uns anys. «Va ser el seu regal de comiat», explica. Avui lamenta no haver pres més notes d’aquestes receptes.

Quan Albiach va disfrutar d’aquestes últimes creïlles amb l’àvia ja residia a Barcelona, on es va mudar als 30 anys per estudiar un màster de periodisme. Allà va descobrir els arrossos de mar i muntanya, combinació inusitada a ulls d’un valencià, i va conèixer una de les seves primeres companyes de pis i aviat amiga, la Lola, amb la qual ha conviscut en diferents pisos durant set anys. «Fem broma dient que és la relació més llarga que hem tingut», afirma.

Va ser a Barcelona on Albiach també va conèixer la política, a través del moviment 15M, que llavors acampava a la plaça de Catalunya i la portaria a la seva primera militància a Podem, partit amb què fa poc ha trencat per aliar-se amb el Sumar de Yolanda Díaz.

Albiach es presenta a les seves quartes eleccions –les primeres van ser el 2015–, les dues últimes com a cap de llista. Ho ha fet sempre a dins del mateix espai polític, però sota unes sigles diferents. De Catalunya Sí que es Pot a ComunsSuma­r. «Són espais de nova creació, evidentmen­t cal consolidar marques i això no és fàcil. Jo crec que ja ens quedem amb Comuns per sempre més», afirma.

Albiach ha activat ja el mode campanya. «A la parella només la veig a les nits i amb els amics hem quedat ja passat el 12 de maig», explica.

▶ La candidata dels Comuns, Jéssica Albiach, va preparar per a «Va venir la meva mare per ajudar-me i vam fer tuppers per a dues setmanes», afegeix. Menjar bé, escapades puntuals a la Barcelonet­a per desconnect­ar i política de zero alcohol són les seves claus per aguantar el ritme del bus de campanya que l’espera durant les pròximes setmanes. De banda sonora porta una playlist polifacèti­ca, on conviuen peces de música clàssica de Schubert amb el reggaeton de Mushkaa i Reincident­s.

La jornada laboral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain