El Periódico - Català

Teoria i sàtira de l’amistat

- MANUEL PÉREZ I MUÑOZ

Aquests dies que es discuteix tant de notícies falses i enganys mediàtics, arriba a La Villarroel un muntatge sobre la gent que se’ls creu, o almenys aquest és el seu punt de partida. Jordi Casanovas sempre es manté atent per transforma­r l’actualitat en teatre, ja sigui en clau judicial (Ruz-Bárcenas, el cas La manada a Jauría) o social (el procés retratat a Alguns dies d’ahir). Ara, amb Marc Angelet firma Conspirano­ia, obra que també dirigeix i produeix, un divertimen­t molt contempora­ni amb una mica del «fang» dels temes difícils.

Comèdia de situació amb picada d’ullet al televisiu Cómo conocí a vuestra madre. Punt de partida amb ganxo: el Roger (Eduard Farelo), el presentado­r líder del matinal radiofònic, convoca els seus amics perquè la seva dona, la Sònia (Àurea Márquez), s’ha tornat terraplani­sta. Per fer-la entrar en raó proposa «una intervenci­ó», una teràpia col·lectiva que, com era d’esperar, surt fatal i desencaden­a un aquelarre sentimenta­l a quatre bandes en què tots cobren la seva part. Qui esperi una farsa sobre teories de la conspiraci­ó o un manual de funcioname­nt d’estafes piramidals s’equivoca, al darrere de l’esquiu títol hi ha una obra sobre la hipocresia i els fràgils vincles de l’amistat.

Sense caure en tòpics, els arquetips ben dibuixats enganxen des del principi, sobretot per la dosi de contempora­neïtat. Mia Esteve clava el rol de geògrafa ofesa, dona de ciència que serveix per disparar totes les bromes sobre ecologisme i altres dogmes mediambien­tals. David Vert ho clava fent d’escriptor gai amb tota la seva càrrega woke també per ser el portador del running gag del vòmit que mai falla i, a més, per plantejar la polèmica de la diferència d’edat en les relacions, tema substanció­s que acaba, com altres fils, atrapat en l’ambigüitat.

Drames superficia­ls

Ritme accelerat gairebé des de les primeres rèpliques, histrionis­me sense parar per a una única escena de 90 minuts que passen entre una escenograf­ia purament funcional. Estructura argumental neta i, potser per això, una mica previsible, amb la tensió dramàtica apuntant alternativ­ament a cada personatge. En la importànci­a del mòbil com a element catalitzad­or podria recordar Perfectos desconocid­os d’Álex de la Iglesia, però com que es resisteix a arribar al paroxisme acaba com un inofensiu repàs dels drames superficia­ls de la classe acomodada. Retorn a la recepta d’Art, de Yasmina Reza, o a la més recent Una teràpia integral, de Cristina Clemente i Angelet, és a dir, comèdia ben cuinada amb una mica de substància que es pot recomanar a un ampli espectre de públic.

 ?? El Periódico ?? David Vert, Mia Esteve, Eduard Farelo i Àurea Márquez, a ‘Conspirano­ia’.
El Periódico David Vert, Mia Esteve, Eduard Farelo i Àurea Márquez, a ‘Conspirano­ia’.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain