El Periódico - Català

Pedro Sánchez

- PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL

«Bona tarda», anuncia el president intermiten­t a les onze del matí, perquè li arriba el poder bíblic de Josuè d’aturar el Sol durant cinc dies o d’accelerar-lo a voluntat, per guanyar la seva batalla. «La meva dona i jo», prosseguei­x el samurai que es va fer l’harakiri per carta, tot i que en les llistes electorals del 23J no figurava Begoña Gómez. «He decidit continuar», indica amb la falta de convicció del cunyat que anuncia la seva compareixe­nça a la barbacoa del cap de setmana. Tot això pronunciat amb la salmòdia del Rei, la figura que aspira secretamen­t a suplantar i la institució que també posa en perill amb els seus zigzaguejo­s. I francament, una querella de Manos Limpias no pot ser més dura que governar amb Podem.

El president que reflexiona­va massa dirigirà la seva pròpia autòpsia, la seva matussera explicació de la continuïta­t equival a demanar que l’enterrin amb el rostre girat cap a l’enemic. Donant la cara, no la paraula. Ha arrugat la seva carta i l’ha llançat a la paperera, perquè només «la meva dona i jo» poden respondre al «¿val la pena?». Es pot imaginar la desolació de María Jesús Montero i d’Óscar Puente, cal solidaritz­ar-se amb aquests precandida­ts que dissabte van exposar un esborrany dels seus discursos d’investidur­a. El Govern és insignific­ant per al seu president, segons demostra el nomenclàto­r absent de ministres de l’autohagiog­rafia Tierra firme. La seva dona i ell. Perdó, ell i la seva dona.

Afirma Sánchez que aquest incorregib­le país no s’ha esmenat, durant el llarg cap de setmana sense el seu lideratge providenci­al. Malgrat això, es reincorpor­a, el seu feble agraïment als funerals de dissabte a Ferraz confirma que cap partit ha tractat Sánchez amb tant acarnissam­ent com el PSOE.

Per a fang, el que li han llançat González, Guerra i Leguina. El president ressuscita en cada enterramen­t dels seus. La sorpresa més gran de l’al·locució és que no anomenés Isabel Díaz Ayuso, quan s’ha remès obsessivam­ent a la presidenta madrilenya des del «m’agrada la fruita». Justificar la suspensió arbitrària de la presidènci­a de Sánchez obliga a determinar quin és el límit temporal de les vacances que es va imposar, ¿cinc, deu, vint, quaranta dies?, ¿potser sis lapses de cinc dies al llarg de l’any?

Cal desenganya­r-se, la majoria de presidents deixen de governar en el seu segon mandat, Aznar desplaçant-se en helicòpter al camp de golf i González reconverti­t en ministre europeu d’Afers Estrangers i presumpte autor de la frase «estic fins als collons dels espanyols». Citació convenient, quan Sánchez ha reconfirma­t que el poble sempre insolent no respon a la seva tasca pedagògica.

«La meva dona i jo», la carta caducada no era tant una missiva d’amor com a homenatge a l’estimada, sinó un esforç lacrimogen per recuperar-la. Ara li diuen Els Sánchez, exposa innecessàr­iament la seva família. Com més se sap de Begoña Gómez, el crim no ha estat en els que la col·loquen sota els focus, sinó en els que hem menyspreat el seu paper transcende­ntal durant una dècada.

Sánchez ha comprovat que Espanya no està a la seva altura, així que ha decidit governar per a «la meva dona i jo». La implicació conjugal obliga també a precisar el grau de consanguin­itat que concedeix el caràcter d’inviolable, i que es pot estendre a nets i cosins carnals, però que potser s’ha d’extingir

 ?? José Luis Roca ?? El missatge de Pedro Sánchez, seguit ahir des d’un bar de Madrid.
José Luis Roca El missatge de Pedro Sánchez, seguit ahir des d’un bar de Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain