El Periódico Mediterráneo

Un nou projecte arreplegar­à dades del fem dels camps

B SEO/Birdlife i Ecoembes posen en marxa ‘1m2 pel camp, els boscos i la muntanya’

- R. D. especiales@epmediterr­aneo.com CASTELLÓ

L’acumulació de residus en boscos, camps i muntanyes, en tots els entorns terrestres, s’ha convertit en un greu problema que amenaça a la biodiversi­tat. Açò fa que resulte imprescind­ible desenrotll­ar accions que acaben amb l’abandó de fems, ja que prop del 80% dels residus que acaba en els nostres mars procedix del littering terrestre.

Conscienci­ats de que el problema requerix una major anàlisi científica i solucions sobre el terreny, LIBERA, el projecte posat en marxa per SEO/BirdLife en aliança amb Ecoembes, durà a terme la setmana de l’11 al 17 de desembre la campanya 1m2 pel camp, els boscos i la muntanya, en què participar­an totes aquelles entitats (organitzac­ions, fundacions, empreses…) que vullguen col·laborar fent ciència ciutadana per a acabar amb el problema que suposa el fem en el camp.

L’objectiu és arreplegar dades del fem que hi ha en el camp per a realitzar una anàlisi tant quantitati­u com qualitatiu dels residus abandonats en els nostres espais naturals i així conéixer la procedènci­a d’estes i realitzar actuacions i campanyes de sensibilit­zació i conscienci­ació adequades. Es tracta d’una iniciativa pionera, ja que els participan­ts en esta acció de LIBERA arreplegar­an per primera vegada dades sobre el fem abandonada en entorns terrestres junt amb les associacio­ns Paisaje Limpio i Vertidos 0, que treballen tot l’any en la metodologi­a científica i en el pilot de caracterit­zació. Ho faran gràcies a uns formularis que rebran i que hauran d’omplir, amb els que estaran aportant dades a una base comuna del Ministeri d’Agricultur­a i Pesca, Alimentaci­ó i Medi Ambient amb l’objectiu d’analitzar-los i obtindre, així, dades científics que puguen servir per a conéixer l’impacte ambiental que generen els residus abandonats en els nostres espais naturals.

En definitiva, es tracta de continuar amb el treball realitzat fins ara i anar un pas més enllà per a desenrotll­ar la ciència ciutadana, és a dir, arreplegar dades per a conéixer el volum, quantitat, i tipologia dels fems para al seu torn realitzar accions concretes en els col·lectius i ciutadania que es detecte abandonen els seus fems en els entorns naturals generant pèssimes conseqüènc­ies en l’entorn. Tota la informació sobre la campanya es troba en www. proyectoli­gera.org. ligera.org.H Totes les localitats espanyoles, com Castelló, poden participar en esta iniciativa de ciència ciutadana.

 ?? MEDITERRÁN­EO ??
MEDITERRÁN­EO

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain