El Periódico Mediterráneo

El Prat de Cabanes-Torreblanc­a posa en valor la seua zona humida

El parc natural celebra els 30 anys de la seua declaració com a espai protegit

- REDACCIÓ especiales@epmediterr­aneo.com CASTELLÓ

Ramsar és el nom d’una ciutat iraniana en què es va rubricar la firma del més antic dels moderns acords intergover­namentals sobre el medi ambient, la Convenció Ramsar, el tractat de la qual es va negociar en el decenni de 1960 entre països i organitzac­ions no governamen­tals preocupats per la creixent pèrdua i degradació dels hàbitats de zones humides per a les aus aquàtiques migratòrie­s.

En 1971 estos països, entre els que es troba Espanya, i organitza- cions, van estampar la seua firma per a posar en marxa un acord que finalment va entrar en vigor en 1975 i que des de llavors, cada any, du a terme diferents programes i activitats per a la conservaci­ó i l’ús racional dels zones humides per mitjà d’accions locals i nacionals i gràcies a la cooperació internacio­nal, com a contribuci­ó a l’èxit d’un desenrotll­ament sostenible en tot el món.

La Convenció Ramsar va declarar que «les zones humides són vitals per a la supervivèn­cia humana» perquè «són un dels entorns més productius del món, i són bressols de diversitat biològica, fonts d’aigua i productivi­tat primària de què innumerabl­es espècies vegetals i animals depenen per a subsistir». En este sentit, incidix la declaració Ramsar, «les zones humides són indispensa­bles pels innumerabl­es beneficis o servicis ecosistèmi­cs que brinden a la humanitat, des de subministr­ament d’aigua dolça, aliments i materials de construcci­ó, i biodiversi­tat, fins a control de crescudes, recarrega d’aigües subterràni­es i mitigació del canvi climàtic».

/ DIA DELS ZONES HUMIDES Des de Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana volen posar en valor els recursos ecològics que tenen les zones humides de les tres províncies (Castelló, València i Alacant) a través d’una jornada especial i amb motiu del Dia Mundial dels Zones humides que se celebra el 2 febrer.

Coneguts com les «selves europees» per la seua elevada productivi­tat i també fragilitat, esta iniciativa pretén donar a conéixer estos ecosisteme­s únics en bellesa i biodiversi­tat. Així, el Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanc­a, dissabte que ve, dia 3, ha organitzat un recorregut pels seus voltants, un itinenari especial, perquè servix, així mateix, per a celebrar els 30 anys de la seua declaració com a zona protegida. Aprofitant eixa celebració, en esta jornada commemorat­iva s’alliberara­n aus procedents del Centre de Recuperaci­ó de Fauna. La participac­ió està oberta a totes les famílies que així ho desitgen amb inscripció prèvia enviant un mail a: parc_cabanes@gva.es

 ?? MEDITERRÁN­EO ?? Entre els valors destacable­s del PN Prat de Cabanes-Torreblanc­a, la fauna posseïx gran importànci­a, ja que es poden trobar espècies endèmiques com la cabriola, el fartet o el samaruc.
MEDITERRÁN­EO Entre els valors destacable­s del PN Prat de Cabanes-Torreblanc­a, la fauna posseïx gran importànci­a, ja que es poden trobar espècies endèmiques com la cabriola, el fartet o el samaruc.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain