El Periódico Mediterráneo

Medi Ambient vol previndre incendis amb el pasturatge

Dilluns tornarà la ramaderia extensiva de boví de vedella ecològica al espai del Prat

- R. D. especiales@epmediterr­aneo.com CASTELLÓ

El pasturatge ordenat per al control de vegetació natural en zones estratègiq­ues lligades a la prevenció d’incendis (àrees tallafocs, pistes, etc.) constituei­x una pràctica agro-forestal sostenible, en la que al el bestiar col·labora reduint els riscos d’incendi mitjançant el control del desenvolup­ament de la vegetació, altra de complir una funció ecològica important en la muntanya mediterràn­ia.

En multitut de fòrums especialit­zats, tant en l’àmbit nacional com a internacio­nal, es va advocant per la presència ordena- da del bestiar en terreny forestal com a labor essencial per a la preservaci­ó de la muntanya enfront del foc, en reduir la càrrega de vegetació potencialm­ent sostenible i exercir una funció clau per a la silvicultu­ra preventiva en zones de difícil accés. També contrubuei­x a l’augment de la biodiversi­tat, per la dispersió de llavors i millora l’estructura del sòl, reduint l’erosió i la desertitza­ció.

NOVA INICIATIVA Tenint açò / en compte, la Conselleri­a d’Agricultur­a, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolup­ament Rural ha obert el termini de consulta pública d’una ordre d’ajudes per a incentivar el control de vegetació natural en zones estratègiq­ues per a previndre incendis forestals mitjançant el pasturatge.

La Conselleri­a considera el pasturatge una pràctica agroforest­al sostenible. Tant és així que l’aprofitame­nt ramader és tingut en compte com un element clau en la revaloraci­ó i gestió multifunci­onal de les muntanyes de la Comunitat Valenciana.

Amb esta iniciativa el que es tracta és de posar en marxa una mesura preventiva a llarg termini, que reduïx la vulnerabil­itat de les masses forestals al disminuir la seua continuïta­t i disponibil­itat, fomentar la ramaderia extensiva i impulsar el desenrotll­ament sostenible de l’economia rural. En este sentit, dilluns, 5 de febrer, es durà a terme la tornada de la ramaderia extensiva al Prat de Cabanes-Torreblanc­a. Es tracta de boví de carn —no brau— de les ramaderies de Germán Vidal i de Fernando Robres, l’únic ramader de vedella ecològica de la Comunitat Valenciana.

La Conselleri­a de Medi Ambient, junt a la direcció del Prat de Cabanes-Torreblanc­a i l’Ajuntament de Cabanes, han acordat permetre de nou el pas al ramat en este espai natural.

 ?? MEDITERRÁN­EO ?? La Conselleri­a de Medi Ambient han acordat permetre de nou el pas del ramat a zones protegides.
MEDITERRÁN­EO La Conselleri­a de Medi Ambient han acordat permetre de nou el pas del ramat a zones protegides.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain